Trudnoća i majčinstvo

Nema bebe? Evo šta treba da znate o ženskom sterilitetu

Napisao A. K.

Ukoliko mislite da imate problem sa neplodnošću i ne znate odakle da krenete jer već neko vreme pokušavate da dobijete bebu, ali vam ne ide, evo saveta.

Prvo pitanje koje se nameće jeste da li je u pitanju privremeni problem ili se radi o neplodnosti, kažu na sajtu hocubebu.rs.

Prosečno vreme koje je potrebno da se dete začne je šest meseci, ukoliko muškarac i žena imaju česte seksualne odnose. Ukoliko redovno pokušavaju ( dva puta nedeljno ili češće), većina žena uspe da zatrudni u toku jedne godine. Između 10% i 15% parova će, ipak, imati poteškoće u tome i nakon godinu dana pokušavanja.

Šta je infertilitet (neplodnost)

Infertilitet ili neplodnost se definiše kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće u toku godinu dana normalnih seksualnih odnosa (bez korišćenja kontraceptivnih sredstava). Dakle, ako par duže vreme (lekari kažu da je to period od godinu dana) ima redovne seksualne odnose, a ne dolazi do željene trudnoće, potrebno je utvrditi šta je uzrok infertiliteta.

Neplodnost je intimni problem bračnog para. To je težak i ozbiljan medicinski i socijalni problem, jer u oko 50% slučajeva postoje nelečiva oštećenja reproduktivnih organa. Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu je neplodno, a prema statistikama, a poslednjih godina se taj procenat u celom svetu i kod nas, povećava.

Neplodnost nije samo ženski problem – muški faktor je uzrok neplodnosti u oko 45% slučajeva, ženski faktor u 45% slučajeva, a kod oko 10 odsto parova, kod oboje postoji neki problem koji sprečava začeće.

Plodnost i godine

Plodnost je, između ostalog, direktno povezana sa godinama (pre svega godinama žene). Što je žena starija, manje su šanse da ostane u drugom stanju. Ovulacija (proces formiranja i oslobađanja jajne ćelije), postaje sporija i manje efikasna kako žena stari. Plodnost se smanjuje već sa 30 godina. Nakon 44. godine, začeti trudnoću je teško čak i uz pomoć lekova za povećanje plodnosti.

Iako se plodnost smanjuje nakon 30. godine, sve je više žena koje baš tada ostvare svoju prvu trudnoću.

Uzroci neplodnosti

Uzroci neplodnosti ili smanjene plodnosti su brojni i mogu biti muški, ženski, kombinovani i neobjašnjeni faktori infertiliteta.

• Muška neplodnost

Mušku neplodnost je lakše ispitati i lakše lečiti, ali uzroci muške neplodnost mogu da budu brojni: smanjeno ili potpuno odsustvo produkcije spermatozoida, abnormalna funkcija spermatozoida, varikocela, životne navike, hormonski poremećaji, defekti hromozoma, defekti u reproduktivnom sistemu nastali tokom fetalnog razvoja, imunološki problemi…

Pročitajte više o uzrocima muške neplodnosti.

• Ženski sterilitet

Ženski sterilitet je komplikovaniji za dijagnostiku ali i za lečenje. Najčešći uzroci ženskog steriliteta uključuju probleme sa ovulacijom, oštećenja jajovoda ili materice, i probleme sa grlićem materice. Starost može da doprinese neplodnosti jer, što je žena starija, njena plodnost se prirodno smanjuje. Pročitajte više o ženskom sterilitetu.

Sve o ženskom sterilitetu

Imate problem sa neplodnošću. Šta dalje?

Treba da znate da odlaganjem odlaska kod lekara nećete rešiti problem. Poseta svom ginekologu prvi je korak u procesu lečenja neplodnosti, bez obzira da li je neplodnost trenutni ili problem koji duže postoji, i da li je primarna (nemate još dece), ili sekundarna (imate već dete, ali sada ne možete da zatrudnite).

Prvi korak: Odlazak kod ginekologa

Odlazak kod ginekologa je prvi korak na putu ka vašoj trudnoći. Da li ste psihički spremni za odlazak ginekologu? Šta možete očekivati od posete ginekologu?

1. Vaš ginekolog će uraditi sve neophodne preglede kako bi dobili dijagnozu – otkrili uzrok neplodnosti.

2. Uputiće vas da uradite osnovne analize plodnosti i preglede

3. Može se desiti da je potrebno da uradite niz drugih analiza, ili dijagnostičkih postupaka pre vantelesne oplodnje (ili nekog drugog oblika lečenja neplodnosti)

Kako da posete lekaru budu manje stresne?

Nije jednostavno otići kod lekara i pričati o svom intimnom problemu, prolaziti brojne, često neprijatne preglede. Svakako da odlazak kod doktora može da bude stresan, ali na vama je da učinite šta možete kako bi taj stres umanjili i kako bi se što bolje pripremili za lečenje, jer to može da doprinese uspehu.

Zapišite prethodno sve što biste da pitate lekara
ZAPIŠITE PRETHODNO SVE ŠTO BISTE DA PITATE LEKARA FOTO: PROFIMEDIA
• Šta za početak možete da uradite?

Pripremite se dobro za svaki susret – zapišite sva pitanja koja imate za lekara.

Spremite sve potrebne analize i papirologiju.

Kako bi vam olakšali komunikaciju sa ginekologom, pripremili smo Vodič „Šta da pitam ginekologa“, koji možete besplatno preuzeti klikom na baner.

Analize pre vantelesne oplodnje

Osnovne analize pre vantelesne oplodnje, ispitivanja i pregledi su jako važne za oba partnera, jer se na osnovu njih procenjuje šta je uzrok neplodnosti, koja je dijagnoza, i na kraju da li je moguće početi sa vantelesnom oplodnjom kao metodom lečenja. Ove analize uključuju ultrazvučni pregled vaginalnom sondom i analizu hormonskog statusa. Na osnovu hormonskog statusa je moguće proceniti očekivanu reakciju na hormonsku terapiju, što je jako bitno u ovoj proceduri.

Tokom prve posete klinici za vantelesnu oplodnju, lekar će vam reći koje je analize neophodno uraditi pre početka procedure. Pročitajte koji osnovni pregledi i procedure vas očekuju pre vantelesne oplodnje

Takođe, biće potrebno da uradite analize na neke bolesti koje mogu da budu uzrok neplodnosti, ali i moraju da se izleče pre procedure vantelesne oplodnje. Na primer, neophodna je analiza na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu.

Pročitajte još
Kad nema bebe: Kako se izboriti sa osećanjem krivice
Da li je vantelesna oplodnja trend ili potreba? Naši lekari su dali odgovor
Otkrijte može li obični periodontalni patogen da ometa začeće kod žena
Vantelesna oplodnja – put do potomstva

Iako je nekada bila poslednja metoda lečenja neplodnosti, kada nijedna druga ne uspe, danas je vantelesna oplodnja često prva metoda kojom se leči sterilitet, pre svega zbog stope uspeha. VTO se pokazala kao najbolji put do potomstva.

Informišite se o vantelesnoj oplodnji i kako da se što bolje pripremite za ovaj postupak.

Treba li vam psihološka podrška?

Put ka bebi često je dugotrajan i težak, ispunjen problemima, dilemama i uzburkanim osećanjima. Na tom putu ćete se često osećati nesigurno, nekada loše i veoma je važno da kao par imate adekvatnu psihološku podršku. Hoću bebu može da vam pruži potpuno besplatnu psihološku podršku – ako imate potrebu da razgovarate sa psihologom, možete ga kontaktirati preko našeg Kontakt centra Hoću bebu

Razgovor sa psihologom pomoći će Vam da sagledate problem iz više uglova, a psiholog će se potruditi da Vam ukaže na načine uspešnog prevladavanja situacija koje Vam se čine beznadežnim, kako da prevaziđete krizu i posledice kriznog stanja, ali i da se pripremite za dalje medicinske postupke i moguće ishode tih tretmana. Tu smo da vas podržimo pre, za vreme i nakon lečenja steriliteta i sprovođenja postupka vantelesne oplodnje.

Izvor: hocubebu.rs

Komentari

komentara