Trudnoća i majčinstvo

Tate na porodiljskom odsustvu: “Lakše je razbiti atom nego predrasude”

Napisao H. H.

Sarajevski režiser i književnik Enver Puška je 2001. godine bio na porodiljskom bolovanju. Tada je radio u javnoj ustanovi, njegova supruga je rodila sina, a kako je radila u jednoj međunarodnoj organizaciji mogla je iskoristiti 40 dana porodiljskog bolovanja, pa je Puška iskorisito svoju zakonsku mogućnost.

“Otišao sam šefovima i tražio porodiljsko. Ponio sam zakon sa sobom i rekao sam im da u zakonu piše da bolovanje može uzeti roditelj i da sam ja roditelj. Rekao sam im da će, ako me odbiju, napraviti diskriminaciju. Neke muške kolege su mi se smijale, ali više je dobrih i razumnih ljudi za koje je to bilo sasvim prihvatljivo, nekako cool“, kaže Puška i naglašava da misli da je on prvi u FBiH koji je iskoristio tu mogućnost, piše “Start“…

Bebu je u početku donosio supruzi na dojenje u vrijeme kada je ona imala pauzu, a kasnije vodio u šetnje i obavljao sve druge roditeljske dužnosti. Kaže da je to njemu bilo sjajno iskustvo. I Đenan Kerić brine o svom sinu, zajedno sa svojom ženom.

ŠTA KAŽE ZAKON?

“Radimo u smjenama i kad sam slobodan brinem o našem sinu. Tri godine se praktično nismo odvajali i ponosan sam i na sebe i na naš odnos. Uživam u tome, ali često se srećem sa predrasudama kojima naše društvo robuje. U parku često mame i nane druge djece pitaju mog sina gdje mu je mama i ima li mamu, a jednom nam se desilo da nam je pedijatrica, koja izgleda vrlo urbano, rekla da mom sinu treba majka ili ženska ruka. Predrasude su užas. Prijatelji su me upozoravali na to kada sam rekao da ću čuvati našeg sina kada sam slobodan, ali im nisam vjerovao. Sada vidim da je to strašno”, priča Kerić.

Aktuelni entitetski zakoni o radu u BiH predviđaju mogućnost da očevi koriste porodiljsko bolovanje, ali tek nakon što beba napuni 40, odnosno 60 dana. U Zakonu o radu FBiH “42 dana nakon porođaja pravo na porođajno odsustvo može koristiti i radnik – otac djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju. Radnik – otac djeteta može koristiti ovo pravo i u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako iz drugih opravdanih razloga ne može da koristi porođajno odsustvo”.

U bh. entitetu Republici Srpskoj “roditelji djeteta mogu se sporazumjeti da porodiljsko odsustvo, nakon 60 dana od dana rođenja djeteta, umjesto majke nastavi da koristi zaposleni otac djeteta”. Prema podacima Javnog fonda za dječiju zaštitu bh. entiteta RS, 2016. godine porodiljsko odsustvo je koristilo 18 očeva. U Federaciji BiH nema podataka, ali procjene su da je broj sličan. U neobaveznim razgovorima mnogi muškarci kažu da bi im njihovi poslodavci na zahtjev za porodiljskim odsustvom vjerovatno preporučili da idu i da usput uzmu i radničku knjižicu. U Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) kažu da nemaju saznanja da je nekom ocu onemogućeno da koristi porodiljsko odsustvo, ukoliko je to tražio.

“Postoji realna opasnost da veliki broj očeva ne zna za tu mogućnost”, kažu u SSSBiH.

IZLOŽBA

Plaćeno porodiljsko odsustvo za majke uobičajeno je u cijelom svijetu. To je politika u 34 od 35 zemalja članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD), svih osim SAD, i u oko dvije trećine tih zemalja očevima je plaćeno barem kratko odsustvo, a tu pogodnost je prva uvela Švedska 1974. godine.

Švedska ambasada u BiH je krajem novembra bila inicijator izložbe “Bh. tate” – izložba fotografija na kojima su tate sa svojom djecom.

“Ideja je da podstaknemno institucije, civilno društvo i građane da preuzmu proaktivniju ulogu u stvaranju uslova koji bi podržali muškarce da preuzmu veću odgovornost u raspodjeli brige o djetetu”, pojašnjavaju iz Ambasade, koja je kampanju i izložbu realizovala u saradnji sa nevladinim organizacijama CARE, Infohouse i novinarom Almirom Panjetom, koji je napravio dio fotografija za izložbu.

Projekat je inspirisan izložbom švedskog fotografa Johana Bävmana koji je u svojoj zemlji napravio izložbu fotografija “Očevi u Švedskoj”, koja prikazuje očeve koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama.

Komentari

komentara