Trudnoća i majčinstvo

Osobine koje im morate "usaditi" – Kako da odgojite sretno dijete?!

Napisao admin

Nalazimo se u dobu instant užitaka, gdje djeluje da je sreću lako kupiti, međutim trajniji osjećaj zadovoljstva je gotovo neuhvatljiv. Naravno da djeca vole uživati, a baš kao i odraslima i njima su potrebna mala zadovoljstva. Ali prije ili kasnije, djeca će saznati da se prava sreća nalazi nešto dublje: ona hrani dušu i ispunjava ih osjećajem da je život lijep.


Majka i dijete (foto: cure.ba)

Psihijatri se slažu da sretna djeca imaju neke zajedničke karakteristike, uključujući samopoštovanje, optimizam i osjećaj da je sve pod kontrolom. Vjerovali ili ne, ove osobine je kod djece lakše razviti nego što mislite. Evo 10 svakodnevnih načina da pomognete svojoj djeci na putu ka sreći.

ZABAVITE SE NA “zastarjeli” NAČINE – NEPLANSKI
U nastojanju da ispunite raspored i vrijeme svog djeteta možda ćete ga nehotice zatrpati obvezama. Svakom djetetu – bez obzira na dob – potrebna je prilika za opuštanje, odmor od unaprijed dogovorene igre s drugom djecom i od vrtića, potrebno im je i da se slobodno igraju

Djetinjstvo je vrijeme kada trebamo dozvoliti da ih vodi mašta. Nemojte ih požurivati kada jure bube, pokušavaju uhvatiti vodu iz slavine ili gledaju sjene na podu. Sve te stvari zbog kojih vam se čini da kasnite s njihovim isplaniranim aktivnostima – večera, kupanje, odlazak na spavanje, ojačat će njihov osjećaj začuđenosti i omogućit im da istraže svijet na vlastiti način.

UČITE IH DA TREBA POMAGATI DRUGIMA
Znate onaj dobar osjećaj kada nekome pomognete? Ohrabrujući ih da “pomažu” drugima, možete svojoj djeci usaditi osjećaj vrijednosti i ponosa. Pružite im obilje prilika da učine nešto za druge – nešto jednostavno kao što je poklanjanje starih igračaka dobrotvornim organizacijama ili domovima za nezbrinutu djecu. Treba im omogućiti i da posjete te ustanove i da sami vide tko dobiva njihove poklone. Djeca već u vrlo ranoj dobi mogu otkriti radost pomaganja drugima.

Kod kuće djecu možete na jednostavnije načine podučiti o pomaganju drugima i oduživanja zajednici: zamolite ih za pomoć kada birate odjeću koju ćete dati njihovoj maloj sestrični, primjerice. Ili ako je dobilo brata ili sestru, povedite ga u kupovinu sa sobom i zamolite ga da izabere nešto što bi željelo pokloni novoj bebi. To će im približiti koncept razmišljanja o tuđim potrebama i nesebičnom pomaganju.

NAVIKNU IH NA FIZIČKE AKTIVNOSTI
Pođite sa svojom djecom na vožnju biciklom ili se igrajte skrivača u parku. Igrajte se jurke i oznojite se kao i ona. Ne samo da ćete povećati snagu i izdržljivost svoje djece nego ćete izmamiti i njihove osmijehe. Sigurno dobro znate koliko je važno pustiti dijete da se “ispuše” i potroši svu tu ogromnu dječju energiju. A i vi se tako možete osloboditi stresa.

Stručnjaci također naglašavaju da aktivna djeca zdravo rastu i sigurnije je da imaju pozitivnu sliku o svom tijelu. Dokazano je da se djeca u dobroj formi, snažna, ponose onim što rade i ne zamaraju se svojim izgledom. Potaknite ih da izađu iz kuće i igraju neku igru; ako im se ta igra sviđa, to je još jedan način da se lijepo zabave.

ŠALITE SE I SMIJTE

Pričajte viceve, pjevajte smiješne pjesmice, Izrugujte se sami sebi i zadirkujte se međusobno. Svi znamo koliko je dobar smijeh važan za vašu djecu – i za vas. Jedan od razloga je čisto fizički: kada se smijete, oslobađate se napetosti i uzimate više kisika, što vas čini sretnijim.

Neki su roditelji otkrili da je, kada je pred njima dijete koje se duri, ili je usred napada bijesa, potrebno nasmijati dijete da bi se ublažila napetost. Oponašanjem plača ili vriske svoga djeteta učinićete da ono vrlo brzo zaboravi zbog čega je uopće plakalo. Uostalom, tako ćete se i vi nasmijati prije nego što dođete u priliku da izgubite strpljenje.

POHVALITE DIJETE NA KREATIVAN NAČIN

Umjesto da samo kažete: “Bravo” kad god postignu napredak prema nekom cilju ili ovladaju nekom vještinom, budite određeniji. Istaknite pojedinosti koje vam se u vezi toga sviđaju ili vas zadivljuju. Kažite: “Način na koji si mi ispričala priču vrlo zabavan” ili “sviđa mi se kako si nacrtao ovo drveće”. Djetetu to znači puno više od odsutnog tapšanja po glavi

S druge strane, nemojte pretjerivati s nagrađivanjem. Ako konstantno dobiva nagrade dijete će preusmjeriti svoj interes ka samoj nagradi i neće ga zanimati rezultati onoga što radi. Dozvolite djetetu da pronađe zadovoljstvo u postizanju nečega vlastitim trudom. Tako će biti zadovoljnije i imati i više samopouzdanja.

ISPLANIRAJTE PRAVILNU ISHRANU

Ako je vaše dijete hirovito ili nemirno (ali nije bolesno), možda je samo gladno. Ukoliko još nije vrijeme jela, pripremite mu nešto hranjivo. Kao odrasli, nakon jela se osjećamo sito, boljeg smo raspoloženja i bolje se osjećamo. I djeca su po tome ista kao i mi, posebno ako su bebe s dobrim apetitom.

Vjerojatno znate da je dijete nemoguće smiriti ako neko vrijeme nije jelo. To ne mora biti ništa puno, neka grickalica ili voće. Posebno je važno imati nešto sa sobom kada se ide van, to mame dobro znaju. Dobro nahranjeno dijete je sretno dijete.

PODSTAKNITE NJEGOVU UMETNIČKU STRANU

Mnogi od nas znaju za Mocart teoriju – slušanje klasične glazbe stimulira rad mozga i sposobnosti. Umjesto da ciljate na buduće sposobnosti i visokošokolska dostignuća svoje djece, otvorite ih prema glazbi, plesu ili drugim umjetnostima koje će im obogatiti unutrašnji život i osjećaj samovrijednosti. “Plesanje uz glazbu ili eksperimentiranje s kistom i bojama daje vašem djetetu emocionalni odušak, jedan kreativan način izraziti osobna osjećaje o sebi i svom svijetu

Osjećaj postignuća koji nastane bavljenjem nekom umjetničkom disciplinom, bilo to učenje sviranja klavira ili nastupi u školskoj predstavi, pomaže djetetu da bude zadovoljno sobom.

SMIJEŠITE SE

I vaša djeca će vam osmijeh uzvratiti. Djecu najviše umiruje veliki osmijeh mame ili tate. To je brz način da kažemo: “Volim te”, a možete mu pridodati i zagrljaj. Mnogi od nas zaboravljaju kako je lako djeci na brzi način pokazati da nam je stalo do njih. Osmijeh je dobar način da kažete “Sada sam zauzet (a), ali uvijek mi je drago da te vidim”. I zapamtite, svo to smijanje i grljenje dobro je za vas kao što je dobro za vašu djecu.

PAŽLJIVO SLUŠAJTE

Zar se ne osjećate važno kada vam netko posveti svu svoju pažnju? Isto vrijedi i za vašu djecu, to im govori da vam je važno sve što se s njima događa. Svi smo mi krivi kada ljude oko nas slušamo samo jednim uhom, i mada to negdje možda nije toliko bitno, kod kuće sebi ne smijete dozvoliti da svoju djecu slušate samo ovlaš, piše Najbolja mama na svetu.

Ako vam vaša djeca nešto pričaju kada upravo pregledavati pristigle račune ili posprema po kući, prekinite to što radite i posvetite im se. Što god radili, to može pričekati. Djeca samo jednom prolaze kroz proces odrastanja. Pokušajte ne prekidate dijete kada vam nešto govori, da ne završavate njegove rečenice ili ga požurujete kada priča, čak i ako ste sve to već čuli.

NEMOJTE DOTJERIVATI UČINJENO

Svi mi želimo da naša djeca daju sve od sebe kada nešto rade, ali uvijek kad uletimo da nešto “ispravimo” ili “učinimo kako treba” neki traljavo obavljen posao, mi nenamjerno miniramo njihovo samopouzdanje. Ako obrišemo prašinu s mjesta koje im je promaklo, ili ponovo obrišemo sudoperu, poručujemo svojoj djeci da ono što su učinili nije dovoljno.

Kada sljedeći put budete u iskušenju da dotjerate rezultate rada vašeg djeteta, zapitajte se: hoće li to nešto utjecati na zdravlje ili sigurnost i hoće li to biti bitno za 10 godina? Ukoliko su odgovori “ne”, prijeđite preko toga. Nema sumnje, pomaganje svojoj djeci da usvoje dobre životne navike je važan dio naše uloge kao roditelja, ali kako se vas dvoje zbližavate daleko je važnije od toga jesu li vratili četku za kosu u određenu ladicu. Dijete je pokušalo da vam pomogne i treba ga pohvalite zbog toga.

smedia

Komentari

komentara