Trudnoća i majčinstvo

Novi Sad – Rođena beba heroinski ovisnik!

Napisao admin

Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće. Na terapiju odvikavanja od droge novorođenče upućeno je odmah po rođenju.


Beba (foto: cure.ba)

Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine. Na terapiju odvikavanja od droge upućena je odmah po rođenju zbog izuzetno teške kliničke slike.

Ona nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu. Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

– Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u prehrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepun sat nakon prehrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu – kaže dr. Nataša Stašuk, pedijatar iz Kliničkog centra Vojvodine.

Ako je rodilja posljednju dozu droge uzela u posljednjih sedam dana pred porod, kaže dr. Stašuk, onda će simptomi apstinencijske krize biti izraženiji.

– U tim slučajevima bebu odmah podvrgavamo liječenju tabletama. Bebe koje se liječe od apstinencijske krize bivaju otpuštene iz rodilišta 72 sata nakon uzimanja posljednje doze lijeka – kaže dr. Stašuk.

Ona objašnjava da rodilja ovisnik nije u obavezi da kaže da li je koristila opijate, ali je liječnicima mnogo lakše ako za to znaju.

– Dobro je da znamo da bismo porodilju mogli testriramo na HIV i hepatitis C i da bismo znali da li mogu doje – kaže dr. Stašuk.

Psihijatar Nebojša Baračkov, koji je godinama radio u metadonsku centru KCV sa porodiljama ovisnicima, kaže da je odrastanje djeteta čija majka koristi heroin nepredvidivo i problematično.

– Zavisnik može upasti u Stondirani stanje od sat-dva iu tom slučaju beba je izravno ugrožena jer neće dobiti svu potrebnu pažnju. Roditelji ovisnici posljednje pare daće za heroin, a ne za bebine potrebe – kaže Baračkov.

blic

Komentari

komentara