Trudnoća i majčinstvo

Mama ZABRANILA BABICI DA OKUPA njenu bebu nakon porođaja! Nismo očekivali da je ovo razlog

Napisao H. H.

Mama ZABRANILA BABICI DA OKUPA njenu bebu nakon porođaja! Nismo očekivali da je ovo razlog

Složićete se da beba oblijepljena onom sluzavom tečnošću baš i nije lijep prizor za vidjeti! Ta sluzava tečnost zapravo ima ime Vernix caseosa. Radi se o tzv. biofilmu koji stvara zaštitni sloj na koži fetusa u posljednjim mjesecima trudnoće, piše “Likemag“…

Njegov glavni sastojak je upravo sebum, prirodno ulje koje se nalazi u ljudskoj koži i ovom prilikom štiti mekanu i osjetljivu kožu novorođenčeta, prilikom njegovog dolaska na naš svijet.

Bebina koža je tada prekrivena dobrim bakterijama, koje štite bebin organizam u prvim danima života. Otklanjanje tih ”dobroćudnih” bakterija sada baš i nema smisla.

Mnoge mame shvatile su ovaj apel na pravi način! Među njima je i Elodi Dupui, koja je za časopis Teen Vouge izjavila da svoju bebu nakon rođenja nije kupala 6 dana. Potvrdila je da njena beba za sve to vrijeme uopšte nije neprijatno mirisala.

Dr. Holman je izjavio:

“Sigurno ste primjetili da koža bebe 7 do 10 dana nakon porođaja zna da izgleda pomalo napuklo i suho. Pretjerano mazanje krema i kupanje vjerovatno nije dobro za osjetljivu kožu.”

Komentari

komentara