Trudnoća i majčinstvo

NAUKA KAŽE: Ako ovo radite svojoj djeci, mozak će im se bolje razviti!

Napisao H. H.

Obasipanje vaše djece zagrljajima i poljupcima je jedino prirodno, no jeste li znali da ti zagrljaji zapravo pomažu u razvitku mozga vašeg djeteta?

Saznanja novog istraživanja pokazuju da što više grlite vaše dijete, to će im se mozak više razvijatiIstraživanje je provedeno u Bolnici za djecu u Ohiu. Provedeno je nad 125 beba, od kojih su neke rođene na vrijeme, a neke prije vremena. Svrha je bila vidjeti kako njihov mozak odgovara na fizički dodir, a rezultati su bili, ako ne iznenađujući, vrlo zanimljivi.

„Vrlo je važno pobrinuti se da bebe, koje su se rodile prije vremena, imaju dovoljno fizičkog kontakta sa roditeljima, taj kontakt pomaže mozgu da odgovori na te nježne dodire na način kao i kod beba koje su rođene na vrijeme i koje su provele više vremena u majčinoj utrobi“, rekla je doktorica i istraživačica Nathalie Maitre.

Voljeti svoje dijete ne donosi samo dobar osjećaj nego je to stanje koje roditelji mogu opisati samo kao snažno i radosno. Taj radostan osjećaj rezultat je divne i magične kemikalije koja se stvara u našim tijelima – oksitocina.

Kemikalija zaslužna za osjećaj ljubavi, oksitocin, ujedno je zaslužna za mnoga naša ponašanja, uključujući i reproduktivno ponašanje, ali i majčinsko ponašanje.

Tijekom trudnoće, već se počela razvijati veza između majke i djeteta. Majčino tijelo izlučuje i stvara oksitocin koji će potaknuti pozitivno ponašanje i prije nego što je dijete rođeno. Nakon što je dijete rođeno, dodir kože na kožu i neprestana naklonost ukazuju na povećane količine oksitocina i kod majke i kod djeteta. Oksitocin simulira emocionalni i socijalni razvoj kod djece, a ujedno im pomaže razviti otpornost na stres.

Nakon što je provedeno službeno istraživanje, pokazano je da zbližavanje s djetetom, pogotovo zagrljajima, povećava količinu oksitocina u tijelu. Ovo ne samo da stvara i potiče zdravu vezu između roditelja i djeteta, nego ujedno pomaže pri reduciranju deficita kako dijete odrasta.

Ponekada jednostavno ljuljuškanje djeteta u rukama ili bilo kakav tjelesni dodir može imati znatan utjecaj na razvoj djetetova mozga.

Od postanka ljudske rase, oksitocin je zaslužan za stvaranje zdrave veze pune ljubavi između majke i djeteta. Na taj smo način i preživjeli kao ljudska bića; osjećaj povezanosti nakon stvaranja okisitocina stvara potrebu i želju da zaštitimo našu obitelj i naše potomstvo.

Komentari

komentara