Trudnoća i majčinstvo

Prepoznaju signal – Da li ste čuli za metodu odvikavanja od pelena zviždanjem?

Napisao admin

Možda zvuči nemoguće, ali zviždanje bi moglo da pomogne bebama da se odviknu od pelena i prije nego što prohodaju.


Beba (foto: cure.ba)

Studija koja je proučavala vijetnamske porodice otkrila je da je zviždanje ključ odvikavanja beba od pelena u dobu od samo devet mjeseci. Do doba od dvije godina, kada mnoga djeca tek započinju proces odvikavanja, mali Vijetnamci već uveliko sami idu u WC.

Švedski istraživači kažu da u ovoj zemlji odvikavanje od pelena počinje takoreći od samog rođenja, i to na način da majke zvižduću kada primijete signale obavljanja nužde kod svojih beba.

Na taj način djeca obavaljanje nužde povezuju sa zviždanjem, pa su u dobu od samo devet mjeseci sposobna da kontrolišu nuždu, pod uslovom da se često stavljaju na nošu – kaže se u izvještaju objavljenom u časopisu “The Journal of Pediatric Urology”.

Istraživači kažu da, dok se u razvijenim zemljama bebe odvikavaju od pelena u dobu od dvije do tri godine, u Vijetnamu se početak ovog procesa smatra posebnim događajem i ponosom za cijelu porodicu.

Dodali su da, pored uštede troškova za pelene, odvikavanje u ovako ranom dobu može imati pozitivan efekat na zdravlje urinarnog trakta, piše Roditeljstvo.

U prošlosti, odvikavanje od pelena započinjalo bi se u dobu od oko godinu dana starosti bebe. Međutim, današnjim majkama se savjetuje da pričekaju dok dijete ne napuni 18 mjeseci do dvije godine starosti, a mnogi odvikavanje počinju i kasnije.

cure.ba

Komentari

komentara