Trudnoća i majčinstvo

“Reakcije prolaznika na moju kćerku su NEPODNOŠLJIVE i UŽASNE: Zato joj u svakoj šetnji glavu POKRIJEM PELENOM”

Napisao H. H.

Marjam Bibi iz Birmingema rođena je sa ihtiozom, pojavom prekomjernog stvaranja keratina, spoljašnjeg zaštitnog sloja kože zbog čega ima izuzetno suhu kožu nalik krljušti.

Njeni roditelji Majra Bibi (21) i Azmat Kan (25) dnevno provode po četiri sata nanoseći kremu na tijelo svoje kćerkice kako bi spriječili pucanje, a od njenog rođenja pokvarili su već dvije veš mašine jer stalno peru prljavu odjeću i veš svoje djevojčice, prenosi “Žena“…

Situacija na ulici sa njom je, kažu, nepodnošljiva, jer stranci na ulici ne prestaju da gledaju i negativno komentarišu njeno dijete.

Majra Bibi, domaćica, kaže da je svoju kćerku prozvala sirena zbog samog izgleda kože male Marjam, ali i zbog toga što joj je “krljušt” tako glatka na dodir.

“Iako izgleda drugačije od ostale djece, zaljubila sam se u nju čim sam je vidjela. Nisam znala da ću roditi dijete sa ovakvim stanjem, ali sada ne mogu ni da zamislim drugačiji život“, kaže mama ove djevojčice.

“Ranije sam je stalno zamišljala sa normalnom kožom, ali sada prosto ne mogu ni da zamislim da izgleda drugačije”, objašnjava dalje Majra.

Koža male Majram raste 10 puta brže od prosječnog, zbog čega svakog jutra mora da se kupa najmanje sat vremena sa različitim sapunima koji omekšavaju kožu.

“Stalno joj otpada koža pa joj stalno mijenjam posteljinu i odjeću. Pored toga, kako je stalno namazana kremama, i to uništava svu odjeću koja ima“, objašnjava Majra.

“U početku mi je bilo jako teško da se nosim sa pogledima i reakcijama stranaca, pa sam joj pokrivala glavu pelenom. Sada sam mnogo samouvjerenija. Ljudi i dalje negativno komentarišu, i to između sebe, a ja bih voljela da, ako ih već nešto zanima, priđu i pitaju šta mi je sa djetetom“, zaključuje na kraju Majra.

Komentari

komentara