Trudnoća i majčinstvo

U DOMU STAJIĆA KONAČNO DJEČIJI PLAČ: Trojke poslije osam godina!

Napisao A. K.

Porodica Stajić iz Čente je nakon osam godina borbe i nekoliko pokušaja vještačkih oplodnji dobila trojke. Na svijet su došli Anđela, Lenka i Stefan, a grad Zrenjanin im je pružio višestruku pomoć.

Osam godina smo pokušavali vještačkom oplodnjom da zasnujemo porodicu. Veoma je teško. Potrebno je mnogo strpljenja, živaca, ali i novca. Sve smo radili preko države i grada Zrenjanina, ali i privatno u Novom Sadu. Samo jedna oplodnja košta oko 2.000 eura, a mi smo je radili dva puta godišnje. Hvala Bogu da je to uspjelo – kaže za „Alo!” srećna majka Roksanda Stajić.

 

Roditelji su osmu oplodnju radili preko grada Zrenjanina i sve je išlo brzo – procedura, papiri i komisije, iako su bili na granici da odustanu. Razlog tome je što procedura traje tri mjeseca i ako ne uspije oplodnja, onda se pauzira tri mjeseca zbog terapije. Roksanda je radila dvije oplodnje godišnje, a uslov za to je da nema nikakvih zdravstvenih ni finansijskih problema, što nije lako izdržati ni psihički ni fizički.

 

– Kada je sedam puta rezultat negativan, prosto potonete, ali kroz sve te probleme mi smo se zbližili kao porodica i stekli smo vjeru, što je izuzetno važno. To daje snagu. Zato bih svim roditeljima poručio da ne odustaju – rekao je za „Alo!” Milan Stajić.

 

Sretni mama i tata imaju veliku podršku porodice, koju smatraju najvažnijom potporom, ali i prijatelja i komšija. Oni dolaze da pomognu u čuvanju djece, tako da roditelji mogu obavljati i druge poslove, a usput i da uhvate malo sna. Takođe, dobili su 50.000 dinara pomoći od grada, a očekuju još 70.000 dinara.

 

– Mnogo nam znači što imamo i podršku opštine, a i poklon koji smo primili od gradonačelnika Zrenjanina u vidu pelena i hrane. Svaka pomoć je dobrodošla, pogotovo pelene, jer ne znam ni sama koliko ih trošimo dnevno. Mada, sve je stvar organizacije i da li imate pomoć ili ne. Mi imamo svekra i svekrvu, a to je velika prednost – nastavlja ponosna majka.

 

Stajići, koji se bave poljoprivredom, navode da sada tek vide šta znači biti konstantno u obavezama, ali i da uživaju u bebama, za koje kažu da svaka ima svoj karakter i da se već može naslutiti kakve će biti.

(Alo.rs)

Komentari

komentara