Trudnoća i majčinstvo

Savremeni testovi na trudnoću – Ječam, pšenica, zečevi – testovi na trudnoću

Napisao admin

Savremeni testovi na trudnoću vam omogućavaju da u tom, intimnom, trenutku budete u svom domu, sa svojim partnerom i relativno brzo saznate radosne vijesti. Međutim, nije uvijek bilo tako.


trudnica (foto:cure.ba)

Prvi podaci o testu na trudnoću otkriveni su u tekstovima iz Egipta, a datiraju još iz 1350. godine prije nove ere. 

Ženama koje su sumnjale da su u drugom stanju se preporučivalo da nedjelju dana uriniraju po sjemenju ječma i pšenice. Ukoliko izraste ječam, rodiće dječaka, a ako nikne pšenica, djevojčicu. U slučaju da nijedno sjeme ne proklija, žena nije u drugom stanju. 

Kasnija testiranja ove metode su pokazala da je sjeme nicalo u 70 odsto slučajeva kada je žena trudna, a ne bi proklijalo ako urinira muškarac ili žena koja nije u blagoslovenom stanju.

Naučnici su krajem 19. vijeka opisivali određena lučenja u tijelu, koja su od velike važnosti za funkcionisanje organizma – kasnije poznata kao hormoni. 

Dvadesetih godina prošlog vijeka, naučnici iz više zemalja su došli do otkrića da urin trudne žene, ubrizgan u mladunčad miševa, zečeva i žaba, izaziva određene promjene u funkcionisanju jajnika životinja. Tada je nastala fraza “zečiji test” – životinje su ubijane i secirane kako bi se utvrdilo da li je žena trudna, s obzirom na to da hormon hCG, prisutan u urinu trudnica, izaziva ovulaciju kod životinja.

Tokom šezdesetih godina 20. vijeka razvijan je test hemaglutinacijske inhibicije. Zvuči komplikovano, i zaista i jeste bio. Test je podrazumijevao miješanje pročišćenog hCG, uzorka urina i antitijela koji su usmjereni protiv hCG. Ako je žena trudna, crvena krvna zrna bi se grupisala na određeni način.

Testiranje na trudnoću je postalo manje komplikovano sedamdesetih godina prošlog vijeka, jer su rezultati bili gotovi za dva sata, a bili su precizni već četiri dana nakon izostajanja menstruacije. Međutim, i njih su sprovodili stručnjaci u laboratorijama. Prvi test koji je bio namijenjen za kućnu upotrebu na američkom tržištu se pojavio 1977. godine.

Savremene metode otkrivanja trudnoće doživjele su brojne promjene u odnosu na prve kućne testove. Nije potrebno poštovati komplikovanu proceduru i čekati dva sata na rezultate. Testovi su lako dostupni, jeftini, precizni i mogu dati pouzdane rezultate i prije nego što menstruacija kalendarski izostane. 

Prvi digitalni testovi su se pojavili na tržištu 2003. godine. 

Možemo samo da zamislimo kakve će testove naša djeca koristiti prije nego što nam saopšte da ćemo dobiti unuke.

cure.ba

Komentari

komentara