Trudnoća i majčinstvo

Njih dvoje izgledaju kao svaki par s bebom: Ali kad sklone pokrivač, shvatićete zašto su drugačiji!

Napisao A. K.

Fernando Mačado i Dajan Rodrigez nisu obični roditelji. Njihova priča je postala glavna tema svetskih medija za veoma kratko vreme, a posebno u rodnom Ekvadoru.

Njih dvoje su dobili dete zajedno, ali ono što ga čini jedinstvenim je sledeća činjenica: Fernando je biološka majka, a biološki otac Dajan Rodrigez. Fernando i Dajan su transrodne osobe.

– Mi smo kao sve druge porodice, iako možda nemamo ista prava, mi smo isti – rekao je za BBC-Fernando.

Pre nego što su postali roditelji krajem prošle godine, Fernando i Dajan su već bili važni predstavnici transrodnih organizacija širom sveta.

Rođenjem prvog deteta, ovo dvoje su postali još važniji primer: oni su prvi transrodni par u Južnoj Americi koji će postati roditelji, piše The Independent.

Po rođenju Fernando je identifikovan kao žena a Dajan kao muškarac.

Međutim, nijedno od njih se nije osećalo dobro u svojim dodeljenim rodnim ulogama. Usudili su se da se odvoje od normi društva i da budu sami.

Fernando sebe danas vidi kao ženu i Dajan sebe kao muškarca. Nikada nisu imali potrebu da se podvrgnu bilo kakvoj operaciji promene pola, jer su se oboje osećali ugodno u svojim telima, uprkos činjenici da su se više osećali kao suprotni pol.

Danas su srećniji nego ikada ranije – i sanjaju da imaju još dece. Velika je hrabrost odvojiti se od drugih ljudi i njihovih presuda i živeti sa parom, verujući u isti cilj.

Telegraf.rs

 

Komentari

komentara