Trudnoća i majčinstvo

Ovi roditelji djeci veš ne presvlače danima

Napisao A. K.

Biću vrlo direktna. Koliko često mijenjate veš? Koliko često se kupate?

Zamislite da jedne iste gaćice nosite nekoliko dana. Da vas voda i sredstva za higijenu ne dodirnu od ponedjeljka do petka. Kupanje je vikend -ritual. U tih sedam dana po koji put malo se “onjušite”. Čisto da provjerite kakav “utisak” ostavljate na okolinu.

“Nije strašno, mogu još koji dan.”

Okolina je u nesvijesti.

Nije vam ugodno da čitate? Rekli ste: “Fuj, ko još ovo radi?”

Zamislite da jedne iste gaćice nosite nekoliko dana. Da vas voda i sredstva za higijenu ne dodirnu od ponedjeljka do petka. Kupanje je vikend -ritual. U tih sedam dana po koji put malo se “onjušite”. Čisto da provjerite kakav “utisak” ostavljate na okolinu. “Nije strašno, mogu još koji dan.”

Sjećate li se pjesmice iz kade: “Ala je to lepo kad se neko kupa. Što se ne bi kupali, voda nije skupa…”

Nije skupa voda, ali su skupe pamet i odgovornost.

Priča dolazi iz Srbije, mada sam sigurna da ni BiH ne zaostaje po ovom pitanju. Ljekari i vaspitači u vrtićima tvrde da roditelji sve češće dovode djecu koju nisu istuširali i presvukli danima. Naslage prljavštine pod noktima i neuredna i zapuštena kosa svakodnevna su slika. Ne, nije riječ o djeci iz siromašnih porodica, već o onim čiji roditelji prilično dobro materijalno stoje. Vaspitači pribjegavaju raznim metodama pa još dodatno uprljaju djecu ne bi li roditelji odreagovali, ali te tempere, hrana ili slatkiš najčešće ostanu zalijepljeni na ručicama i sljedećeg dana.

“Deca nose prljav veš, uši i noge im danima nisu oprani, a ispod noktiju je mnogo prljavštine. Jednom dečaku stalno smrde noge, a hulahopkice nosi i po nekoliko dana. Kada primetim da dete nije presvučeno danima, namerno ga uprljam bojom kako bih dala znak roditeljima da je krajnje vrijeme da ga operu i presvuku”, kazala je jedna vaspitačica.

Ljekari i vaspitači u vrtićima tvrde da roditelji sve češće dovode djecu koju nisu istuširali i presvukli danima. Naslage prljavštine pod noktima i neuredna i zapuštena kosa svakodnevna su slika. Ne, nije riječ o djeci iz siromašnih porodica, već o onim čiji roditelji prilično dobro materijalno stoje.

Ovo je tako porazno. I ove redove ispisujem sa toliko stida, jer ne mogu da vjerujem na šta sve roditelje moraš da upozoriš. Svakodnevna higijena oduzima dvadesetak minuta. Podrazumijeva tako malo – pranje ruku, zuba, umivanje, tuširanje… I nema potrebe da sada govorimo u korist sopstvene nemarnosti pa da kažemo kako kupanje nije poželjno više od dva puta ili, još gore, jednom sedmično. Posljednja istraživanja pobila su i te sve teorije ljendoguza.

 

Koža je kao spužva, na nju se nakuplja sve i svašta. Taloženje tog svega i svačega začepiće pore, a onda ćete imati potpuno onečišćenu kožu. O neprijatnim mirisima da ne govorim. Nećete vjerovati, isto je i kod djece. Loše higijenske navike mogu da dovedu do pojave glista, raznih bakterija, kandide, gljivica, ali i brojnih opasnih virusnih oboljenja.

Pedijatar Saša Milićević kazao je da prljavština nije rijetkost ni u njegovoj ambulanti. Apeluje i moli da roditelji djecu presvlače svaki dan. Njegove kolege stomatolozi sve češće su u borbi protiv karijesa u najmlađem uzrastu. Jer, valjda, mliječni zubi ničemu ne služe pa nema potrebe ni da se peru…

“Deca nose prljav veš, uši i noge im danima nisu oprani, a ispod noktiju je mnogo prljavštine. Jednom dečaku stalno smrde noge, a hulahopkice nosi i po nekoliko dana…”

Ako neko u 21. vijeku mora da me opominje da okupam dijete, onda ja, saglasićete se, i nisam neka majka. Jer, sve ovo stane u jednu jedinu riječ – ZANEMARIVANJE! A zanemarivanje djeteta je slučaj za socijalne radnike. Zvuči grubo? Ne baš. Jer, ako niste u stanju da o elementarnim stvarima vodite računa, onda se ispostavi da nije problem samo higijena.

A ima li išta ljepše od čistog djeteta koje se, istina, i uprlja, ali su tu tata i mama da sve ponovo bude u savršenom redu? Nema!

Ali, da ne dužim. Važno je da ste se vi jutros napirlitali i krenuli u kancelariju. Jer, kako bi vaspitači i pedijatri drugačije zaključili da dijete nije iz siromašne porodice?!

Dijete. Ah, pa ono se ionako isprlja. Ništa mu neće biti. I mi smo hodali musavi i prlj…

Neka vas je sramota!

lolamagazin.com

Komentari

komentara