Trudnoća i majčinstvo

Evo šta se dešava u bebinoj glavici dok gleda vaše lice?

Napisao H. H.

Nauka sada otkriva šta se zaista dešava u toj pametnoj glavici.

Dok gledate u oči vaše bebe ne možete da se otmete utisku da vam pogled uzvraća jedna bistra mala osoba. Čak i u najranijem periodu roditelji primijete da se iza tog najdivnijeg pogleda krije inteligencija i karakter.

I zaista istraživanje o tome šta se dešava u bebinom mozgu dok gleda u vas je prosto nevjerovatno. Socijalni, emocionalni razvoj i saznajni procesi počinju već prvog dana, navodi se na roditeljskom portalu Romper.com.

Bebe imaju urođenu sposobnost da prepoznaju lica. Prema istraživanju sajta za uspješno roditeljstvo Parenting.com, vaša beba može da prepozna vaš lik veoma rano, i to već u prvih nekoliko nedjelja nakon rođenja. Zapravo, učenje “kako da prepoznam mamu” je jedan od prvih bebinih “zadataka” po rođenju.

Prema studiji iz 2012. godine, objavljenoj u naučnom časopisu Joutnal of Vision, bebe uzrasta od četvrtog do šestog mjeseca, mogu da prepoznaju i razlikuju likove uspješnije nego predmete koji ih okružuju. To znači da im treba više vremena da razumiju i razlikuju pojmove kao što su jabuka i stolica, ali nemaju problem da samo nekoliko nedjelja pošto izađu iz maminog stomaka, prepoznaju vaše lice.

U jednom BBC-jevom istraživanju navodi se da bebe već oko sedmog mjeseca mogu da shvate da kada se sakrije, mama nije zaista i nestala, nego da je to samo igra. Kada prvi put shvati da mama nije zauvijek nestala kada sakrije lice iza ruku ili dekice jedan je od prvih pokazatelja da se vaša beba polako adaptira na realan svijet oko sebe.

Kroz vaše lice beba uči o emocijama. Posmatrajući vaše lice beba razvija svoje prve kognitivne i emocionalne sposobnosti.

Komentari

komentara