Trudnoća i majčinstvo

Tako se to radi – Neki primjeri pozitivnog roditeljstva

Napisao admin

Niko se nije rodio sa znanjem kako da bude roditelj. To su vještine koje svaki roditelj mora samostalno da nauči. Skoro svi roditelji se slažu da je roditeljstvo najbolja i najteža životna uloga.


porodica (foto:cure.ba)

Često se desi da roditelji, u nedostatku objektivnosti, svoj pristup roditeljstvu idealizuju, smatrajući da su baš oni pronašli idealan vaspitni metod. I dok svaki pristup može biti posmatran na različite načine, određene vaspitne vrijednosti su univerzalno prisutne i, ako ih slijedimo, sigurno nećemo pogriješiti. 

U nastavku donosimo primjere pozitivnog roditeljstva: 

Cijenite vrijednost igre: Igra predstavlja djetetov rad i kritičan je faktor u svim aspektima razvoja djeteta, ali se često previdi, iako je veoma koristan alat. Igra može spriječiti probleme sa disciplinom, nudi prirodan način učenja za djecu, te je bitna u formiranju pozitivnog odnosa između roditelja i djeteta. 

Razgovorajte i slušajte svoje dijete: Prilikom komunikacije sa djetetom vrlo je važno da imate kontakt očima i da koristite blagi dodir. Dajte jasna i dosljedna uputstva – ali ne previše njih odjednom. Takođe, zapamtite važnost neverbalne komunikacije, zagrilite, nasmijte se i utješite dijete. 

Gradite i jačajte mozak i tijelo svog djeteta: Izgradite zdrave prehrambene navike svog djeteta. Podstičite dijete na vježbanje i ograničite vrijeme koje provodi ispred televizije ili igrajući video igrice. Podržite svoje dijete kod školskih obaveza i pružite mu priliku za učenje i istraživanje kroz posjete bibliotekama, muzejima, zoološkim vrtovima i drugim sličnim mjestima. 

Budite prvi izvor informacija djetetu: Podstičući svoju djecu da vam postavljaju pitanja sada, olakšaćete njihove kompleksnije spoznaje kad budu stariji. Odgovarajući iskreno i otvoreno na pitanja deteteta, stvorićete odnos međusobnog povjerenja i poštovanja a što će spriječiti razvijanje loših navika. 

Otkrijte kako se djeca razvijaju i poptuno upoznajte svoje dijete: Kada se radi o vašem djetetu, prvi pravi stručnjak bi trebalo da budete vi – roditelj. 

Upoznajte sva područja razvoja svog djeteta: fizička, intelektualna, socijalna, emocionalna i moralna. Ne postoji ništa zbog čega bi trebalo da se stidite ukoliko je vašem djetetu potrebna posebna pomoć kako bi napredovalo. 

Njegujte individualnost vašeg djeteta: Podržite talenat i interese vašeg djeteta. Pokušajte svakodnevno da provedete vrijeme nasamo sa svakim od svoje djece. Pohvalite različitost i izbjegnite poređenje sa drugom djecom. 

Organizujte svoj dom tako da bude funkcionalan za cijelu porodicu: Budite primjer i uspostavite pozitivne i dobre navike i rutine. Razgovarajte o porodičnim pravilima koja su prihvatljiva za sve ukućane. Na primjer, spremanje sobe poslije igre. 

Brinite o sebi: Ako ste umorni, bolesni ili iscrpljeni, ne možete biti efikasan roditelj. Hranite se zdravo, dovoljno spavajte, i pravite povremene pauze od roditeljstva. Potražite pomoć rodbine i prijatelja kada osjetite da vam je stvarno potrebna. 

Pronađite vrijeme za porodične aktivnosti: Osjećaj pripadnosti je naglašeniji kada je porodica anagažovana u zajedničkim aktivnostima kao što su zajednički obroci, ili ravnopravna raspodjela zadataka i odgovornosti. Koristite zajedničko vrijeme sa porodicom kako bi razgovarali o emocijama, rješavali probleme i slično, piše Roditeljstvo. 

Učite svoje dijete da razlikuje dobro od lošeg: Dječije razumijevanje razlike između dobra i zla razvija se iznutra, postepeno i polako. Naučite svoju djecu kodekse moralnog ponašanja i postavite temelje da sami razviju svoj moralni stav.

cure.ba

Komentari

komentara