Trudnoća i majčinstvo

MAMA SAVJETUJE: POPRAVITE PONAŠANJE DJETETA ZA SAMO SEDAM DANA

Napisao H. H.

Ne znate kako da izađete na kraj sa bezobraznim ponašanjem deteta i zbog toga često upadate u konflikt sa njim? Jedna mama ima rešenje!

Samohrana majka Žaklin Burt poslušala je savete stručnjaka i uspela, ne samo da popravi ponašanje svoje dvoje dece, već i da sama postane bolja osoba, što je imalo veliki uticaj na njihov porodični život.

U razgovoru sa psiholozima, doktorima i stručnjacima koji su specijalizovani za porodične odnose i vaspitanje dece, Žaklin je dobila nekoliko saveta kako da prevaziđe bezobrazluk, konstante ispade i histeriju svoje dece.

Ona je uspela da primeni savete u svom sedmodnevnom ekperimentu, primenjujući sve što su joj stručnjaci rekli na razne oblike bezobraznog i nekulturnog ponašanja svoje dece. Njeni zlatni saveti su:

1. Ne reagujte

Ed Kristoferson, dečiji psiholog, kaže da je greška većine roditelja što na histeriju i dečije ispade reaguju negativno, jer deca to zapravo i traže. Umesto toga, recite spontano deci dok su mirni, da ste doneli odluku da od sada ignorišete njihovo kukanje, plakanje i nezadovoljstvo.

Rezultat: Žaklin je metodu ignorisanja primenila na svom četvorogodišnjem sinu koji nije želeo da bude u prodavnici i glasno negodovao. Žaklin, koliko god joj teško palo nije odreagovala i mali Džulijan je našao zanimaciju i smirio se.

2. Ostanite pozitivni

Podržite decu i istaknite stvari u čemu su uspešni i dobri. Sin Džulijan nije znao kako da reši problem nestanka kreativnosti u sastavljanju kućice za igračke. Iako je on odbijao savet majke i podršku da nastavi da traži delove za kuću, uskočila je starija ćerkica Šarlot i pomogla mu.

Savet: Pohvalite zajednički rad i međusobno pomaganje vaše dece!

3. Promenite svoje navike

Često roditelji ne primećuju da imaju identične loše navike kao deca, a žele samo da ih suzbiju kod njih. Jedna od tih navika je konstantno prigovaranje, “zvocanje”.

Šta je Žaklin uradila: Umesto da konstantno prigovara deci da kasne i da ih moli da požure, kao što je to radila svako jutro, ona je samo jednom rečenicom istakla da moraju da pođu za pet minuta. Nakon što su deca ubrzala spremanje, Džilijan je indirektno pohvalila i sebe, primenjujući prethodni savet.

4. Prvo razumevanje pa disciplina

Loše ponašanje vaše dece nije bezrazložno. Osećanja zbog kojih su razbili nešto, ili udarili mlađeg brata izazvano je prethodno nečim. Saslušajte zbog čega su to uradili, razumite ih i istaknite da imaju pravo da budu ljuti i tužni. Međutim, dajte im do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo, posebno ne nasilje i da moraju biti kažnjeni zbog toga.

Dodatni savet: Obećajte da ćete poraditi na tome da se više ne osećaju tako, kao što je Žaklin rekla ćerki da će poraditi na ponašanju sina, pošto joj je pokidao narukvicu.

5. Budite dosledni i odlučni

Dr Bergam kaže da u preživljavanju bezobraznih ispada i histerije svoje dece morate da budete odlučni, a ne da ono zavisi od vašeg raspoloženja. Nek imaju jasnu sliku o tome kako ćete reagovati na nijihova bezrazložna nezadovoljstva, da ne biste i vi izgubili živce.

Savet: Izmislite pravilo i svaki put kad su nezadovoljni vi ga ponovite. Vremenom će deca shvatiti da trenutna situacija iako im ne odgovara ne može da se promeni i prihvatiće je.

6. Promenite pravila

Žaklin je nevoljno prihvatila pravilo koje su joj deca suptilno nametnula. Mnogo gledanja u TV ekran, svađanje oko daljinskog upravljača i večito nezadovoljstvo i prigovaranje kada je vreme za gašenje istog. Međutim to je jedini način kako je Žaklin mogla na miru da spremi večeru.

Dr Hikem ju je posavetovala da jednostavno postavi granicu, ali nek ne očekuje da će to biti lako. Žaklin im je oduzela daljinski, i ostavila ih sa igračkama i domaćim zadatkom koji je morao da se odradi pre večere. Vrištane i plakanje je vremenom prestalo, a deca su do večere odradila svoje školske obaveze- uspešno primenjeno i pravilo broj 1: “Ne reagujte.”

7. Družite se sa decom i uživajte u tome

Iako mame imaju i nedeljom obaveze, kao što je spremanje kuće, pranje veša, spremanje za novu radnu nedelju, ostavite na kratko sve to po strani i zajedno sa decom provedite bar deo dana. Bez obzira da li je to odlazak na igralište, u bioskop, ili u šetnju, prepustite se svojoj deci i uživajte zajedno.

Izvor: Yumama

Komentari

komentara