Poslovni kutak

JESTE LI I VI JEDNA OD OVIH ŽENA? – Žene upravljaju finansijama u porodici

Napisao admin

Čak 93 posto žena donosi većinu ili sve finansijske odluke, plaća račune i brine se o finansijama i kupnji namirnica, pokazala je anketa IPC Media. Žene više ne priznaju pojam klasičnih kućanica, već se više poistovjećuju s pozicijom šefa u kompaniji, piše vecernji.hr.


Upravljanje finansijama (Foto: Cure.ba)

Ako je žena hraniteljica porodice, onda u 98 posto drži sve konce u svojim rukama. Devet od deset ispitanih žena reklo je da odlučuju o kupnji namještaja, 92 posto ima pod kontrolom kupnju velikih aparata, uključujući televizore, linije i računare. Čak 85 posto njih kaže da donose odluku gdje će porodica ići na odmor. Konačnu odluku o kupnji porodičnog automobila ima 66 posto ljepšeg spola, piše Daily Mail.

Više od trećine žena (36 posto) priznalo je kako partnerima dopušta da vjeruju kako oni kontroliraju finansijsku situaciju i izdatke, no istina je da su za to odgovorne upravo one.

Istraživanje je uključivalo 2.000 britanskih ispitanica u dobi između 40 i 60 godina i one čine više od polovice ženske populacije te zemlje. Oko trećine ih radi puno radno vrijeme, a isti je broj glavnih hraniteljica u porodici.

cure.ba

Komentari

komentara