Poslovni kutak

Googleovih 15 – Ova pitanja na razgovoru za posao zbunit će i genijalce

Napisao admin

Google prilikom zapošljavanja postavlja zaista neugodna pitanja. Iako svi imaju priliku prijaviti se, kandidati koji su završili Ivy League, MIT, Cal Tech ili Stanford ipak imaju znatno veće šanse dobiti posao u ovoj kompaniji.


Razgovor za posao (Foto: Cure.ba)

Svojim budućim direktorima i inženjerima Google postavlja mnoga pitanja koja se odnose na uspjehe (i neuspjehe) tokom njihovog školovanja, no najgora stvar su tzv. mozgalice, odnosno neka luda pitanja od kojih boli glava.

Pitanja su takva da će zbuniti čak i najpametnije.

Gayle Laakmann McDowell, bivša Googleova softverska inženjerka i autorica knjige Google Resume, kaže da je tvrtka napokon “zabranila većinu tih užasnih pitanja”.

“Ako bi kandidatu za posao i bila postavljena neka mozgalica, uprkos službenoj politici tvrtke, odbor za zapošljavanje vjerovatno će zanemariti povratnu informaciju i poslati poruku s napomenom da takva pitanja ne bi trebalo postavljati”, rekla je.

Koliko su blesava ta pitanja da ih je Google morao zabraniti? Pa prilično blesava.

Savjetnik za zapošljavanje Lewis Lin iz Seattlea sastavio je popis od 140 pitanja koja su bila postavljena njegovim klijentima na razgovoru za posao u Googleu.

Izdvajamo 15 najbizarnijih.

1. Koliko biste naplatili pranje svih prozora u Seattleu?

2. Koliko puta dnevno će se kazaljke sata preklopiti?

3. Koliko majstora za uštimavanje klavira postoji u cijelom svijetu?

4. Koliko loptica za golf stane u školski autobus?

5. U zemlji u kojoj ljudi žele samo dječake, svaka porodica  nastoji dobiti dijete dok ne dobije dječaka. Ako dobije djevojčicu, nastoji dobiti novo dijete. Ako dobije dječaka, prestat će. Koliki je omjer dječaka i djevojčica u toj zemlji?

6. Napravite plan evakuacije za San Francisco.

7. Dobili ste dva jaja i imate pristup zgradi od 100 katova. Jaja mogu biti vrlo tvrda ili vrlo krhka, što znači da se mogu razbiti ako padnu s prvog kata ili se čak ne moraju razbiti ni ako padnu i sa stotog kata. Oba jaja su identična. Morate odrediti najviši kat s kojeg jaje može biti bačeno, a da se pritom ne razbije. Pitanje je koliko padova trebate isprobati. Pritom možete razbiti dva jaja.

8. Zašto su rubovi šahtova okrugli?

9. Objasnite značenje izraza dead beef.

10. Čovjek je dogurao automobil do hotela i izgubio sve svoje bogatstvo. Što se dogodilo?

11. Trebate provjeriti ima li vaš prijatelj Bob tačan broj vašeg telefona, ali ne možete ga direktno pitati. Pitanje morate napisati na papiriću koji ćete dati Evi, koja će ga predati Bobu i vratiti vam odgovor. Što morate napisati na papiriću, osim samog pitanja, da bi Bob mogao razumjeti poruku, a da Eva ne može pročitati vaš telefonski broj?

12. Kapetan ste gusarskog boda i vaša posada treba glasati o tome kako će podijeliti zlato. Ako se manje od pola gusara složi s vama, vi umirete. Kako biste raspodijelili zlato tako da dobijete dobiti dobar dio plijena, a da ipak preživite.

13. Objasnite bazu podataka u tri rečenice svom osmogodišnjem nećaku.

14. Smanjili ste se na veličinu novčića od pet centi, ali je i vaša masa proporcionalno smanjena tako da zadrži svoju izvornu gustoću. Potom ste bačeni u praznu čašu miksera, a oštrice će se pokrenuti za 60 sekundi. Što ćete učiniti?

15. Imate osam loptica i sve su iste veličine. Sedam njih teži jednako, a jedna je malo teža. Kako ćete pomoću vage i samo dva vaganja pronaći loptu koja je teža?

Pokušajte odgovoriti na ova pitanja… Ako se usuđujete, piše Net.hr.

cure.ba

Komentari

komentara