Bila je to prilika da se Begović druži sa mališanima, ali i obiđe najsavremenije igralište u sklopu ove ustanove, čiju izgradnju je finansirao zajedno sa Elvirom Rahimićem. Asmir Begović i njegova Fondacija ”ABF”, zajedno sa Elvirom Rahimićem, nekadašnjim reprezentativcem krenula je polovinom ove godine u realizaciju projekta izgradnje i adaptacije sportskog poligona i terena u sklopu igrališta u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli.

asmir2

Vrijednost projekta je oko 30 hiljada KM a ideja je bila neiskorišteni prostor za igru i parkiranje u sklopu Zavoda za djecu sa smetnjama u razvoju pretvoriti u najsavremenije igralište, kakvog na području Tuzlanskog kantona nema.

-Velika mi je čast biti ovdje i vidjeti ovu djecu kako se igraju i da se ovaj teren koristi. Zato moja Fondacija ”ABF”’ i postoji. Moram se zahvaliti svima koji su pomogli da ovaj projekat i uspije i pružili mogućnost i meni i ljudima u Fondaciji da sve završimo do kraja. Uradili su veliki posao. Meni je drago što sam ovdje i što sam se družio sa djecom. Velika je to stvar – istakao je Begović.

Inače, švedska Bergo podloga koja je korištena prilikom adaptacije igrališta je testirana na nekoliko svjetskih univerziteta i ustanovljeno je da pozitivno utiče na kralježnicu i zglobove što je od izuzetnog značaja za djecu sa smetnjama u tjelesnom razvoju.

asmir1

Damir Muratović, direktor Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla je između ostalog rekao:

-Važno je napomenuti da je novčana sredstva za postavljanje ograde oko igrališta u vrijednosti od šest hiljada KM obezbijedio naš dugogodišnji prijatelj Elvir Rahimić. Mi smo otvaranje igrališta upriličili u okviru Specijalne olimpijade u košarci za cijelu Bosnu i Hercegovinu krajem septembra ove godine.

Nažalost, Asmir Begović tada nije mogao doći, zbog reprezentativnih obaveza, ali posebna čast i ponos je što je održao obećanje dato ovoj djeci i prvi sljedeći boravak u BiH iskoristio da ih posjeti.

asmir

Asmir Begović, golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i engleskog Chelsea je veliki humanitarac koji pomaže svojoj zemlji, ali nenametljivo i bez pretjerane medijske pažnje. Jedan je od onih koji su u vrhu sa velikim srcem, a koji su ikada nosili dres državne reprezentacije. Cilj njegove Fondacije ”ABF” je između ostalog finansiranje projekata u različitim ustanovama u BiH koje pomažu djecu i motivišu ih da se bave sportom.

-Mislim da kroz aktivnosti moje Fondacije možemo napraviti dobar posao i pružiti ovoj djeci mogućnost da ostvare svoj san, jer i ja svoj san živim svaki dan. Mislim da se svakoj sljedećoj generaciji djece mogu pružiti šanse i mogućnosti da svoje snove i ostvare -smatra Begović.

asmir3