Poslovni kutak

"Nepravedno zarađivanje" – Francuska vlada želi da Google plati za povezivanje s portalima koji objavljuju vijesti

Napisao admin

Francuska vlada uzrokuju velike glavobolje kompaniji "Google". Naime, francuska vlada smatra da je nepravedno da "Google" zarađuje od oglašavanja u pretraživanju vijesti (vijesti iz Francuske), te želi prisiliti "Google" da počne da plaća za povlasticu povezivanja sa francuskim portalima koji objavljuju vijesti.


Google (Foto: Cure.ba)

“Google” je odgovorio prijetnjom da će ukloniti sve francuske sajtove koje objavljuju vijesti iz svog indeksa, ali bi tim potezom potencijalno eliminisao 4 milijarde pogleda godišnje.

Prema nekim informacijama, predsjednik kompanije “Google”, Erik Šmit, planira da otuputuje u Pariz sljedeće sedmice kako bi se riješilo ovo pitanje.

Francuski ministar tehnologije Flor Pelerin ističe da ako se kompanija “Google” potrudi i postigne sporazum sa francuskim novinskim izdavačima, donošenje Zakona koji bi uređivao ovo pitanje tada ne bi bilo potrebno. 

“Mi ne želimo da nas neko smatra za zemlju koja je anti-Google. Očigledno da je Google prekrasan alat i da je kompanija glavni igrač u digitalnom ekosistemu. Ono što bih predložila, i što ću predložiti kompaniji ‘Google’ i medijima je da počnu pregovarati i pokušati naći dogovor na bazi pregovora. U slučaju da ne žele razgovarati ili da ne mogu pronaći rješenje, onda ćemo mi kao Vlada razmisliti o načinu rješavanja ovog problema”, navodi u svom saopštenju francuski ministar tehnologije, Flor Pelerin.

Francuska od ranije ima problem sa kompanijom “Google”. Sve je počelo sa izjavom bivšeg franuskog predsjednika Žaka Širaka da Francuska mora napraviti vlastitu tražilicu jer je Google alat anglo-saksonskog kulturnog imperijalizma, piše Onlinetrziste.

Tu su i nedavni napori francuske vlade da oporezuju online oglašavanje u Francuskoj, upad poreskih inspektora u “Googleove” kancelarije u Francuskoj kako bi se utvrdilo da li kompanija pokušava utajiti porez, presuda francuskog suda da “Google” mora platiti 500.000 eura zbog toga što je Google Maps besplatan i ostalo.

cure.ba

Komentari

komentara