Poslovni kutak

Izborna pravila – Mostarci ne izlaze na lokalne izbore

Napisao admin

Izborna pravila za taj grad, koja su bila dio, od međunarodne zajednice nametnutog, Statuta, poništio je Ustavni sud.


Mostar (foto:cure.ba)

Mostarci jedini u BiH neće 7. oktobra moći birati gradsku vlast. Izborna pravila za taj grad, koja su bila dio, od međunarodne zajednice nametnutog, Statuta, poništio je Ustavni sud.

No, nova pravila nisu donesena. Problem je što i mostarskom gradskom vijeću istječe mandat. Ako se uskoro ne iznađe neko rješenje, Mostar od novembra ostaje bez vlasti. Onda su na pomolu nove krize, i političke i financijske.

“Aktivno je u Altruistu, gdje se članovi te organizacije pripremaju za praćenje izbora. U programu su zajedno s drugim organizacijama iz BiH”, izvještava Ivan Pavković. 

Čudna situacija

No, Mostar neće imati izbore kad i ostali gradovi i općine. Ova organizacija treba predstavljati kandidate, animirati žene i mlade za glasanje. Bez datuma izbora situacija je i za građane i za njih kao promatrače, kažu u Altruistu, čudna.

“Upravo taj neki osjećaj. Nije svejedno čovjeku kad otvori stranicu Izbori.ba i pogleda sve one liste za sve moguće gradove u BIH, gleda i ljude i predložene… Samo Mostara nema. Kao da smo mi negdje… Nema nas”, kaže Vedrana Alpeza, koordinatorica izbornog projekta.

No, ovdje će sve pripremiti u nadi kako će se dogovor o provedbi i datumu izbora uskoro postići. To očekuju i građani, svjesni da se neke promjene jednostavno moraju dogoditi.

Iduće godine u Mostaru bi trebalo biti održano finale Svjetskog juniorskog prvenstva u rukometu. No, zbog mostarskih političkih problema, neće biti ni finala a ni dvorane. S izgradnjom se ozbiljno kasni.

Bez novog Gradskog vijeća i proračuna teško će biti planirati radove. No, ne samo to. Ako ne bude vlasti, a onda ni proračuna, sveukupan sportski život mogao bi biti ugrožen i to u gradu s bogatom sportskom tradicijom.

Loša poslovna poruka

“Da ne bismo došli u situaciju da se ne možemo igrati, baviti najsporednijom stvari na svijetu – sportom, koji je uvijek onaj koji okuplja najviše mladih ljudi. Shvatite, 104 kluba, 23 osnovne, 19 srednjih škola, su članice ovog saveza”, kaže Hasan Šišić, predsjednik Sportskog saveza grada Mostara.

Radovi, poslovi, investicije – Mostar bez izbora šalje i lošu poslovnu poruku. Osim toga, bez vlasti i projekata nema ni obrta novca što je dodatni ekonomski problem.

“Naravno da opterećuje. Neke opterećuje više, neke manje. U svakom slučaju, ako nema Vijeća, ako nema vlasti nema projekcija, budžeta, natječaja. Nema posla”, govori Dalibor Miloš, predsjednik Gospodarske komore grada Mostara.

cure.ba

Komentari

komentara