Poslovni kutak

Skup život – Plaće u RS nedovoljne i za pola potrošačke korpe

Napisao admin

Prosječna isplaćena plaća u Republici Srpskoj u avgustu od 818 KM pokrivala je sa svega 46,03 posto potrošačku korpu za četvoročlanu obitelj koja je koštala 1777 KM.


Loše plate u RS (Foto: Cure.ba)

Iz Saveza sindikata Republike Srpske, koji izračunava vrijednost mjesečne potrošačke korpe, ukazuju da su porodični budžeti u avgustu dodatno opterećeni opremanjem osnovaca i srednjoškolaca za školu.

“Uprkos tome što su ove godine cijene udžbenika i školskog pribora ostale na nivou prošlogodišnjih, zbog porasta troškova života za 2,2 posto u odnosu na prošlu godinu, radničkim porodicama nije bilo lako opremiti đake za polazak u školu”, potvrđuju sindikalci.

Za kupovinu udžbenika, školskog pribora, odjeće, obuće i opreme za fiskulturu roditelji su morali izdvojiti oko 620 KM za osnovce od trećeg do petog razreda, zatim oko 680 maraka za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda, te oko 760 KM za srednjoškolce.

To dijelom nije bio problem za zaposlene s najvišom prosječnom isplaćenom netoplaćom koje su primali zaposleni u financijskom posredovanju 1287 KM, ali jeste za one s najnižom isplaćenom netoplaćom u ugostiteljstvu koje su bile 550 KM i manje su u poređenju s srpanjskim za 1,26 posto.

Ukupne potrošačke cijene u avgustu, u odnosu na srpanj u RS-u povećane su za 0,3 posto, a najviše je poskupio prijevoz za 3,1 posto. Sindikat je evidentirao da su porodice najviše novca izdvajale za nabavku prehrane 668, stanovanje i komunalne usluge 509, za prijevoz 197, odjeću i obuću 144, za održavanje domaćinstva 103, obrazovanje i kulturu 80, te za higijenu i njegu zdravlja 76 KM, javlja FENA.

cure.ba

Komentari

komentara