Poslovni kutak

Očekuje nas socijalni bunt i vruća jesen – Plaće ne rastu, a povećavaju se cijene komunalija, energije i hrane

Napisao admin

Govoreći o ekonomskim kretanjima u Bosni i Hercegovini u prvih sedam mjeseci ove godine, potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić najavio je "socijalne buntove i vruću jesen"


Nezaposlenost (Foto: Cure.ba)

“Plaće i mirovine ne rastu, a povećavaju se cijene komunalija, energije i hrane. Što drugo onda možete očekivati?”, istaknuo je Lasić na konferenciji za novinare.

U prvih sedam mjeseci ove godine u Federaciji BiH zabilježen je pad industrijske proizvodnje od 5,6 posto, dok je ukupni bh. izvoz pao za 203 milijuna konvertibilnih maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno za 4,3 posto.
 
Najveći dio pada izvoza dogodio se uslijed loših hidroloških prilika, što je rezultiralo padom izvoza električne energije za više od trećine u odnosu na lani.
 
U isto vrijeme, uvoz je pao za minimalnih 0,2 posto, pa je u navedenom razdoblju ostvaren vanjskotrgovinski deficit od 4,13 milijardi maraka.
 
Oko trećinu deficita BiH ostvaruje u robama poljoprivredno-prehrambenog sektora, upozorio je Lasić, naglasivši kako u tom sektoru postoje znatne rezerve unutar BiH koje se ne koriste.
 
Po njegovim riječima, “kresanje” poljoprivrednih poticaja u federalnom proračunu ne ide u prilog jačanju bh. poljoprivrede.
 
“Gospodarska komora FBiH zatražila je da se uvedu neke restriktivne mjere pri uvozu roba u BiH. Pravila CEFTE-a, kao i pravila Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nam omogućuju sezonsku zabranu uvoza određenih roba koje u BiH možemo u količinskom smislu dovoljno proizvesti da zadovoljimo naše stanovništvo, ali vlasti kao da se boje to učiniti”, kazao je Lasić.
 
On je uputio kritiku i na račun ekonomske politike koju vodi aktualna vlast, kazavši kako je ta politika stihijska.
 
Tomu u prilog govori činjenica da je BiH jedna od rijetkih država koja ne prati kretanje BDP-a iz mjeseca u mjeseca. Tek su prije nekoliko dana dobiveni službeni podaci o bh. BDP-u za 2011. godinu (zabilježen je rast od 0,4 posto), dok će službeni podaci o kretanju BDP-a u prvoj polovici ove godine biti dostupni tek za 12 mjeseci, kazao je potpredsjednik Gospodarske komore FBiH.
 
Kada je u pitanju tržište rada, broja zaposlenih na razini BiH sredinom ove godine bio je 690.406, što je pet hiljada manje zaposlenih u odnosu na prošlu godinu. U isto vrijeme na zavodima za zapošljavanje registrirano je 538.151 nezaposlenih osoba, što je za oko 12.000 više u odnosu na lipanj 2011. godine.
 
Prosječna plaća je u istom razdoblju porasla za dvije konvertibilne marke, javlja FENA.

cure.ba

Komentari

komentara