Poslovni kutak

Koji fakultet je potreban za vaš posao – Ovo su poslovi budućnosti

Napisao admin

Ne znate koju školu ili fakultet biste upisali, muči vas hoćete li pronaći posao u svojoj struci, brine vas hoće li za vas biti mjesta na tržištu rada, a na kraju i hoćete li biti adekvatno plaćeni za svoj posao? Pitanja su to koja nisu aktuelna samo kod nas, gdje stopa nezaposlenosti svakim danom sve više raste. Jedan od načina kako doskočiti nezaposlenosti svakako je usklađenost slobodnih radnih mjesta i radničkih kvalifikacija.


Posao (Foto: Cure.ba)

Uzevši u obzir sve dostupne podatke o SAD-u portal 24/7 Wall St. sastavio je popis 10 poslova koji će se tražiti u budućnosti, tačnije u idućih 10 godina. I dok neki poslovi s popisa nisu jako zastupljeni u našem podneblju, zanimanje marketinškog stručnjaka ili prevoditelja svakako su poslovi budućnosti i nećete baciti novac ako se odlučite za to školovati. Dok je za jedne poslove dovoljna srednja naobrazba, za neke visokostručne poslove ipak će trebati duže “grijati stolicu”.

Prvo mjesto u top 10 zauzeo je aktuar (posao aktuara uključuje analizu podataka iz prošlosti, procjenu postojećih rizika i razvoj modela za projekciju budućih događaja). Slijede staklar, statističar, tumač i prevoditelj, optičar, deratizator, menadžer prirodnih znanosti, marketinški stručnjaci i analitičari za istraživanje tržišta, radnici na izolaciji, zdravstveni tehničari i tehničari za zaštitu okoliša.

Za one koji pak više vremena provode na društvenim mrežama, primjerice na Facebooku, evo popisa i poslova koji će se upravo zahvaljujući njemu u idućih 10 godina pojaviti poslovi koji dosad nisu postojali. Odvjetnici za virtualno vlasništvo, Koordinator za obrazovanje djece, plaćeni prijatelj, stručnjaci za kataklizme, psihoterapeut specijaliziran za smrt…

cure.ba

Komentari

komentara