Poslovni kutak

Rasipništvo u državnim institucijama – Uskoro pod lupom astronomske plate u Agenciji za bankarstvo FBiH

Napisao admin

Rad rukovodstva Agencije za bankarstvo Federacije BiH, jedne od rijetkih institucija čije poslovanje do sada, koliko je poznato, nisu češljali federalni revizori, uskoro bi trebao biti preispitan, objavio je "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora.


Novac (foto: Cure.ba)

Ovo je, naime, jedna od rijetkih institucija u kojoj rukovodstvo nikome ne polaže račune za svoj rad, kao ni za trošenje budžetskog novca. Osim toga, saznajemo da bi moglo biti otvoreno i pitanje smjene aktuelnog rukovodstva s direktorom Zlatkom Baršom na čelu.
 
Uz to, navodno će biti aktueliziran prijedlog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se smanje astronomske plaće pojedinih direktora. Iako nismo uspjeli dobiti zvaničnu potvrdu, ovu inicijativu navodno će pokrenuti Ante Krajina, ministar finansija FBiH. Inače, o visini plaća pojedinih direktora agencija raspravljano je na jednoj od prošlogodišnjih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.
 
No, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Mirza Ustamujić kaže da do danas ništa nije urađeno po ovom pitanju.
 
“Imamo pojedine direktore agencija koji su naveli da zarađuju više od 10.000 maraka, a njihovi izvještaji ne prolaze na Parlamentu i niko ne snosi posljedice za to. S druge strane, imate pojedine ministre koji zarađuju po 1.600 KM i snose većinu odgovornosti”, kaže Ustamujić.
 
Visina primanja
 
Ko je sve na listi za smanjenje plaće još se ne zna. Sudeći prema visini mjesečnih primanja, prvi bi se na udaru mogao naći i dugogodišnji rekorder po mjesečnoj zaradi Zlatko Barš.
 
On je svojevremno mjesečno zarađivao mnogo više od 10.000 maraka, što je priznao i tadašnji premijer FBiH Mustafa Mujezinović. Prema nezvaničnim informacijama, Baršova mjesečna primanja ove godine iznosila su oko 8.000 KM. Neznatno manje iznosi plaća njegovog zamjenika Nedžada Tuce.

mojevijesti

Komentari

komentara