Poslovni kutak

Najvažnije kategorije – Kako napisati CV ako nemate radnog iskustva

Napisao admin

Potraga za prvim poslom nešto je drugačija jer nemate radnog iskustva ali, ako znate šta treba naglasiti, posao možete dobiti!


Posao (foto: cure.ba)

Stvar je u tome što drugi ljudi, koji se prijavljuju na isti oglas, imaju radnog iskustva o kojem imaju što reći – no samo zato što imaju radnog iskustva ne znači da imaju iskustvo koje ih kvalifikuje baš za ovaj posao!

Vaš je cilj istaknuti postignuća i aktivnosti koje će upotpuniti vaš životopis. Najprije navedite osnovne informacije (ime i prezime, adresa, kontakt podaci). Rubriku ‘Radno iskustvo’ u vašem će životopisu zamijeniti neke druge kategorije.

Pokušajte izdvojiti kategorije u kojima možete pobrojati 2 do 3 aktivnosti.

1) Postignuća

Jeste li diplomirali u roku? Ili ste ostvarili odlične rezultate na nekom natjecanju? Primili kakve nagrade ili priznanja? Odlične ocjene također možete naglasiti, kao i poseban interes (dodatna nastava, seminari, asistiranje) za kolegije koji su vam bili posebno interesantni, a vezani su za radno mjesto na koje se prijavljujete.

2) Ključne vještine

Jeste li komunikativni? Možda ste dobar analitičar ili ste odlični u organizaciji. Koncentrirajte se na vještine u kojima ste zaista dobri i koje možete potkrijepiti nekim konkretnim primjerom. Ako je vaša vrlina tačnost, istaknite i to.

3) Osobine

Ovo je slično vještinama, ali u osobinama možete istaknuti nešto što će vas činiti posebno dobrim zaposlenikom.

4) Aktivnosti

Istaknite aktivnosti u kojima ste učestvovali. To može biti volontiranje, članstvo u debatnom klubu ili nešto slično. Ukoliko ste tokom pohađanja srednje škole ili fakulteta imali praksu, svakako to naglasite.

5) Preporuke

O vašim vještinama sigurno bi nešto mogla reći osoba kod koje ste odradili praksu ili profesor kod kojeg ste pripremali maturalni ili diplomski rad. Zamolite ih za preporuku, sigurno će im biti drago da vam mogu pomoći u poslovnim početcima, a i uvijek ljepše izgleda kada naše vrline ističu drugi ljudi.

Važne napomene

Kako bi vaš životopis izgledao što bolje, budite kratki i precizni. Jedna stranica za početnika poput vas biti će više nego dovoljna.

cure.ba

Komentari

komentara