Poslovni kutak

Studija australskih stručnjaka – Imati loš posao puno je gore za zdravlje od nezaposlenosti

Napisao admin

Studija sugerira da nezaposlene osobe ili osobe na nezadovoljavajućem radnom mjestu potraže posao koji pruža sigurnost, određen stupanj autonomije i razumnu količinu posla.


Žena (Foto: Cure.ba)

Možda nezaposlenost i nije tako loša stvar. Stručnjaci su došli do otkrića da je loš posao puno opasniji za zdravlje, no biti nezaposlen. Plaćen posao podrazumijevao je i zadovoljstvo čovjeka, no australski su znanstvenici ustanovili da to ipak nije tako, prenosi američki Time.
Naime, radimo li posao koji je loše kvalitete, statičan, intelektualno nezahtjevan ili pak nesiguran, ima lošiji učinak na mentalno zdravlje nego biti bez posla.  Stručnjaci su analizirali više od 7 tisuća zaposlenika. Prelazeći iz statusa nezaposlene u status osobe zaposlene na radnom mjestu s visokim psihosocijalnim kvalitetama, primijećen je pozitivan učinak na mentalno zdravlje.
Istovremeno zaposlenici na statičnim radnim mjestima izjasnili su se kao lošeg općeg stanja.
Studija stoga sugerira da nezaposlene osobe ili osobe na nezadovoljavajućem radnom mjestu potraže posao koji pruža sigurnost, određen stupanj autonomije i razumnu količinu posla. No, to je puno lakše reći nego učiniti.
Studija lkaže kako bi se možda  moglo uvjeriti poslodavce da se potrude svoje radnike održati što sretnijima i produktivnijima jednostavnom formulom – ljudskošću i humanijim ponašanjem na radnom mjestu, držanjem obećanja i iskrenošću.

cure.ba

Komentari

komentara