Poslovni kutak

Slijedite savjete – Kako se ponašati sa nepristojnima?

Napisao admin

Kao dijete, naučili su vas da se ponašate pristojno – samo što, kad pogledate oko sebe, pristojnost više nije uobičajena. Postavlja se pitanje: Kako se ponašati sa nepristojnima?


Svađa (Foto: Cure.ba)

Dobra je ideja držati se činjenica. Ono što imate da kažete izložite učtivo i argumentovano. Umjesto uvreda i verbalnog prepucavanja, samo izlažite činjenice – tako ćete djelovati inteligentije i superiorno u odnosu na one koji se samo trude da nekog “poklope”.

Većina majki uči svoju djecu da, ako nemaju ništa lijepo da kažu, bolje je da ne kažu ništa. Kada ste uzrujani i “zagrijani”, vrlo je lako biti nepristojan i reći nešto čega ćete se kasnije stidjeti. U takvim situacijama, bolje je ćutati i čekati da se smirite.

Ako ste skloni tome da eksplodirate i tada svašta kažete, sjetite se bake ili druge drage osobe koja se trudila da vas nauči pristojnosti. Upitajte se šta bi vam rekla da vas čuje kako se prostački svađate s nekim – i potrudite se da se ponašate tako da ta divna, draga osoba bude ponosna na vas.

Nekad može da bude korisno da se ponašate kao da se radi o poslovnim pregovorima. Ničije mišljenje neće biti promijenjeno ako se ponašate nepristojno, zar ne? Ili bar neće biti promijenjeno u pozitivnom smislu. Ako imate snažnu želju da dreknete na nekoga, potrudite se da to što dreknete bude nešto pozitivno.

cure.ba

Komentari

komentara