Poslovni kutak

Bez uljepšavanja, molim! – Laži koje poslodavac vidi u vašem CV-u

Napisao admin

Poslodavci bez problema mogu detektirati podvale, ko god se njima služio.


Pisanje biografije (Foto: Cure.ba)

Prema istraživanju čak 71% ispitanika tvrdi a nikada nije “uljapšavalo istinu” u životopisu, dok je 23% njih posegnulo za “dotjerivanjem”ali tvrde kako u tome nisu pretjerivali. Neke podatke prešutjelo je 6% ispitanika, ali uglavnom je riječ o poslovima koji nisu posebno važni za konkretno radno mjesto na koje se trenutno prijavljuju.

Standardna provjera

Poslodavci provjeravaju informacije kao što je historija vaših dosadašnjih poslova, adrese firmi u kojima ste radili, datumi kada ste bili u radnom odnosu, a zatim traže nelogičnosti u tim podacima.

Obrazovanje, certifikati, diploma…

Uljepšavanje informacija o poznavanju stranog jezika ili informatičkoj pismenosti lako je provjeriti.

Zanima ih objašnjenje

Datumi u vašem životopisu se preklapaju slučajno ili s razlogom? Poslodavca će zanimati razlog. Pobrinite se za dobro objašnjenje. U takvim situacijama čak se i greška može objasniti, ali doista se potrudite dati dobro objašnjenje.

Slijede intuiciju

Odabrati novog zaposlenika u većini slučajeva nije jednostavan zadatak jer se na svaki oglas prijavljuje velik broj odličnih i kvalifikovanih kandidata. U takvim situacijama mogu presuditi nijanse, počevši od toga ima li kandidat čvrst stisak ruke prilikom rukovanja, je došao primjerenije obučen na razgovor za posao, a ponekad će u konačnoj odluci ulogu igrati intuicija. Možda vam se čini da ne možete uticati na nečiju intuiciju, ali možete. Ako ste iskreni i stojite iza onoga što govorite, poslodavac nema razloga posumnjati da ste neiskreni ili nedovoljno kvalifikovani. S druge strane, intuicija prilično dobro detektira laž.

cure.ba

Komentari

komentara