Poslovni kutak

bolje ne ‘’previše’’ dobro – Kako birati odjeću za posao?

Napisao admin

Biti savršeno obučena za posao ne znači da morate da izgledate uštogljeno i dosadno. Prava kombinacija garderobe će vam pomoći da ostavite idealan prvi utisak koji je u poslovnom okruženju veoma važan.


Odjeća za posao ( Foto: Cure.ba )

Početak angažmana u novoj firmi je dovoljan stres za svaku osobu, ako na to dodamo i poštovanje novih pravila, njegov nivo se znatno uvećava. Jedno od tih pravila je i dress code ili ’’politika oblačenja’’ jednog preduzeća. Najjednostavnije je da pratite instrukcije ako one postoje, a ako ih nema onda upamtite par korisnih saveta.
Kao i u pravilima vezanim za stil odjevanja tako i na poslu, nosite garderobu odgovarajuće veličine. Previse male stvari ili tesne suknje, bluze i pantalone nisu nikako dobar izbor za posao. Isto važi i sa prevelikom garderobom.
Neka vam frizura i šminka budu što jednostavnije. Kosa kojoj je izvučena sva živost ‘’tonama’’ laka za učvršćivanje, nije dobar prizor koje vaše kolege žele da gledaju. Napadna šminka je nešto što je sigurno pravi izbor za veče, ali na dnevnoj svetlosti ipak se odlučujte za prirodnije tonove.
Naravno, ne treba se potpuno odreći garderobe koja će naglasiti ono čime se najviše ponosite. Dokle god je to umjereno i prilagođeno vašem radnom mjestu. Ženstvenost i lepota jedne dame, istaćiće se skromnošću i njenim umećem da odabira garderobu sa ukusom.
Pažnju svakako treba posvetiti i modnim dodacima. Nosite uvek uredne cipele koje su vam udobne. Možda deluje staromodno, ali što su više uglačane to ostavlja jači utisak kod saradnika.
Za ostale dodatke poštujete pravilo od pet bodova. Svaki veći dodatak poput tašne, nosi dva poena i zato pazite da ne pretjerate.
Što se tiče samog izbora garderobe. Preporuka je da birate odeću koja se može višestruko kombinovati. Iako mnogi stilisti smatraju da je vrijeme bijele košulje prošlo, ipak je ona i must have komad koji se mora naći u ormaru svake dame.Monotonija jedne boje razbija se nakitom i ešarpama tako da za sve zaljubljenice u belo ostavljamo zeleno svetlo kada je kupovina košulja u pitanju.
Naravno, i bluze se diskretnim printovima su takođe više nego poželjne.
Potrudite se da imate dva-tri para klasičnih pantalona za posao. Kao i sukanja. Boje koje se mogu kombinovati uz sve su crna, braon, siva i bež. Na isti način kao i sa jednostavnim bluzama i košuljama, donji dio odjevne kombinacije možete obogatiti kaiševima.
Blejzeri na neki način predstavljaju svojvrsno obeležje poslovnog odevanja. Dužina, oblik i boja u potpunost zavise od vaše građe i ostatke garderobe koju posedujete. Potrudite se da vam oni budu onaj šlag na torti koji je nedostajao kako bi vaša odevna kombinacija bila savršeno odgovarajuća poslu kojim se bavite.

Savjet: Butici kao što su Zara, Afrodite Mode Collection, Mango, Passage, Mona, Heppening, nude veliki asortiman poslovne garderobe. Ako radite u firmama koji propisuju stroga pravila oblačenja, odlučite se za klasičnije varijante. Ali ako je vaša firma propagira manje formalno oblačenje (casual) onda su vaše mogućnosti mnogo veće. U svakom slučaju, trudite se da garderoba bude samo dodatak vašem profesionalizmu, jer samo u kombinaciji daju potpuni i pravi efekat.

cure.ba

Komentari

komentara