Poslovni kutak

Ignorisanje problema! – Liječnici napuštaju BiH: U posljednje tri godine otišlo 400 specijalista

Napisao admin

Tisuće zdravstvenih djelatnika, među kojima su stotine liječnika specijalista, otišlo je iz naše zemlje, i ta pojava, kažu u Liječničkoj komori Federacije, poprima epidemijske razmjere.


Foto: arhiva

Vlasti ignoriraju ovaj problem, iako se zdravstveni sustav već suočava s posljedicama – samo u protekle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 liječnika specijalista, javlja FTV. 

U učionici jednog centra za strane jezike u Zenici, 60 posto od 120 polaznika su zdravstveni profesionalci, uglavnom liječnici. Poznavanje određenog stupanja njemačkog i engleskog jezika odnedavno je, uz posjedovanje odgovarajuće stručne spreme, uvjet za dobivanje radnih dozvola u zemljama Europske unije.

Almir Kavaz, anesteziolog u zeničkoj bolnici, s obitelji uskoro odlazi iz BiH, sa željom da osiguraju sebi budućnost. Dodaje kako unapređivanje njegovog znanja nije moguće ostvariti u BiH.

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije kažu kako za problem odlaska liječnika iz naše zemlje odgovornost treba tražiti u nespremnosti vlasti da djeluju u korist zdravlja građana i zdravstvenog sustava. 

Prim. dr. Haris Husremović, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDŽ-a, upozorava kako već sad nedostaje liječnika – oprema se može i nabaviti, ali za jednog specijalista trebaju desetine godina.

Liječnička komora Federacije godinama upozorava da će se naša zemlja, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s problemom odlaska liječnika. Reakcije nadležnih su izostale i sada se suočavamo s posljedicama – odlaskom liječnika.

“Ne budemo li smislili strategiju zasnovanu na boljem stimuliranju liječnika, boljim uvjetima za njihovu edukaciju i rad, po modernoj medicinskoj znanosti, doći ćemo u situaciju da će se urušiti kompletan zdravstveni sustav Federacije”, rekao je za FTV prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore FBiH

pogled.ba

Komentari

komentara