Poslovni kutak

ZENIČANIN O RADU U NJEMAČKOJ – Dobio sam posao bez štele i imam plaću od koje fino živim

Napisao admin

Uzaludno konkurisao četiri godine


Sve više mladih svakodnevno razmišlja da spakuje kofere i napusti Bosnu i Hercegovinu, budući da su nezadovoljni situacijom u državi i nemogućnošću pronalaska posla koji bi im omogućio egzistenciju i bolje sutra. Iako je poslova koji se nude u zemljama širom svijeta doista mnogo, jedan od najizazovnijih za bh. omladinu jeste posao njegovatelja koji su itekako traženi u Njemačkoj.

Upravo je sve veća zainteresovanost za ovim poslom doprinjela da je u Zenici planirani upisni plan od svih zeničkih škola kao jedna od rijetkih ispunila upravo Medicinska škola, koja je iz godine u godinu sve veća atrakcija a danas je nazivaju i “hit” školom. Taj put izabrao je i 25-godišnji Ajdin Hrvat, koji je završio Medicinsku školu, opšti smijer, a potom zbog neuređenosti države i nemogućnosti pronalaska posla otišao u Njemačku.

– Po završetku osnovne škole odlučio sam se za medicinu jer me to oduvijek privlačilo, znati pružiti pomoć sebi i drugima u mnogim životnim situacijama zaista je veliko bogatstvo. Nakon što sam uspješno završio srednju školu pokušao sam naći posao u svojoj struci, međutim nailazio sam na razne prepreke poput viška kadra do nikada dočekanih poziva za posao gdje sam konkurisao – počinje svoju priču za “Avazov” portal Hrvat.

Uzaludna potraga

Kaže kako je njegova borba za zaposlenjem trajala četiri godine, a negativni odgovori ustanova kojima se obraćao bili su motiv više da počne razmišljati o odlasku u Njemačku.

– Aktivno sam posao tražio godinama, međutim nakon brojnih odbijenica, sve učestalijeg uvjeravanja da svako “ubacuje” nekog svog, da se radna mjesta zapravo plaćaju i kupuju, odlučujem aktivno razmišljati o izazovu da odem u Njemačku. Godine 2013. stvorila mi se prilika da pokušam ostvariti ono o čemu sam maštao, preko rođaka uspijevam uz nevjerovatnu lakoću da nađem posao iz svoje struke i putujem u Njemačku – priča nam Zeničanin.

Dodaje kako nije mogao vjerovati da je uspio pronaći posao bez štele, a da je potom njegov životni put krenuo putanjom o kojoj nije ni sanjao.

– Zbog određenih problem sa papirologijom kratko sam se vratio u BiH, gdje sam usavršio svoj njemački jezik, a potom sam pronašao oglas i počeo raditi u staračkom domu kao njegovatelj starih lica u gradu Bremenu. Kada sam došao prihvaćen sam krajnje normalno iako Njemci iz sjeverne Njemačke slove za “hladne” ljude, međutim ja sam naišao na korektnost i otvorenost – prenosi svoje impresije 25-godišnjak.

Odlična zarada

Kako kaže, nemoguće je porediti novac koji se zaradi u Njemačkoj sa novcem koji bi radeći identičan posao dobili u Bosni i Hercegovini, ali ističe da ne treba zanemariti činjenicu da su gore skuplji uslovi za život.

– Poredeći zaradu ovdje i kod nas u BiH naravno da se osjeti ogromna razlika, međutim treba biti svjestan kako su ovdje troškovi duplo veći. Zarada početnika iznosi 1.900 eura bruto iznosa, od čega vam se odbija oko 550 eura na porez, zdravstveno kao i socijalno osiguranje. U suštini, za početnika je to odlična zarada u poređenju sa onom koju nije uopće imao u BiH – pojašnjava Hrvat.

Sve veću zainteresovanost mladih u BiH da okrenu leđa svojoj domovini koja ne mari za “odliv mozgova” prokomentarisao je naš sagovornik, sugerišući onima koji se planiraju odlučiti na ovaj životni korak na nekoliko bitnih momenata.

– Primjećujem da su mladi u prilično velikom broju zainteresovani za odlazak u EU, međutim dosta njih nije svjesno kako se, htjeli vi to ili ne, dosta navika promijeni. Također, sam stil života je dosta brži i drugačiji, a prva godina donosi velika odricanja. Mnogi nisu spremni paralelno raditi i učiti, slobodno vrijeme provoditi sa knjigom nije nimalo jednostavno. Međutim, uz veliki trud i napor sve je moguće kako bi čovjek ostvario svoje ciljeve. Smatram da je sve veća stopa napuštanja domovine rezultat ogorčenosti mladih načinom vođenja države, povećanom stopom kriminaliteta, te nezainteresovanost organa vlasti da animiraju mlade da to ne učine – ističe Zeničanin.

Podržava odlazak iz BiH

Mišljenja je kako svakoj normalnoj osobi nakon što biva odbijena na brojnim konkursima ne preostaje ništa drugo nego “bolji život” potražiti u zemljama preko granice, a da je korupcija koja je pustila korjenje zapravo rak rana bh. društva.

Iako je kilometrima udaljen od svoje porodice, grada i prijatelja, smatra kako se sve isplatilo budući da se iz dana u dan uvjerava kako njegov grad sve više propada.

– Meni se isplatilo otići i ne kajem se, moj grad sve više propada i nemoguće je prepoznati ga. Osim nadležnih, za ovu situaciju krivim i svoje Zeničane koji uvijek svoj glas daju istim ljudima i strankama. Ne mogu reći da ne žalim za porodicom, ali zahvaljujući njihovoj ogromnoj podršci uspio sam prebroditi i one teške trenutke koji su se javljali ispočetka – kaže hrabri Ajdin.

Na samom kraju našeg razgovora poručio je svima onima koji žele poći njegovim putem da prvobitno savladaju njemački jezik, te da prve godine budu maksimalno spremni na mnogo napora i odricanja ukoliko žele ostati u Njemačkoj, gdje je ključno prilagoditi se sredini u kojoj živote a istovremeno ne smijete zaboraviti ko ste i odakle dolazite, piše “Avaz“.

cure.ba

Komentari

komentara