Poslovni kutak

Prilika za posao – Njemačkoj treba 600.000 radnika: Evo koji poslovi su najtraženiji!

Napisao admin

Njemački zavod za zapošljavanje (BA) u septembru je saopštio da poslodavaci u toj zemlji traže 600.000 radnika, što je za 81.000 više nego što su ih poslodavci tražili u prošloj godini u ovom periodu. Najviše radnika traži se u industriji metala, trgovini, transportu i logistici, a traženi su i mašinski i automobilski tehničari, električari i radnici u mehatronici.


Za takozvanu plavu karticu, boravišnu i radnu dozvolu za stručnjake sa fakultetskom diplomom, preduslov je apliciranje za vizu, a tek po njenom dobijanju, slijedi i apliciranje za plavu karticu, koja se dobija u Njemačkoj, u nadležnom uredu za strance.

 

Za radnu dozvolu dovoljan je A1 stepen, za poslove sa srednjom školom B1, dok se za visokoobrazovane kadrove zahtijeva C1.

 

Ono što sve koji se razmišljaju da li da preduzmu ovakav korak zanima je, naravno, visina zarade u određenim profesijama.

 

Na vrhu ove liste su, vejrovali ili ne, automobilski tehničari sa čak 4.500 eura mjesečno, a za njima idu inženjeri elektrotehnike sa 4.340 eura i ljekari sa 140 eura manjom zaradom. Pogledajte ko ima manje zarade od njih:

 

* IT sektor 4.000

* Stručnjaci za grijna i rashladna tijela 2.500

* Njegovateljice za stare 2.150

* Vodoinstalateri 2.000

* Medicinske sestre 1.900

* Pekari 1.800

* Konobari 1.300

 

Ono što treba imati u vidu jeste da se ovi iznosi odnose na plate u Zapadnoj Njemačkoj, dok u Istočnoj mogu biti i do 1.000 eura niže.

 

Mjesečna kirija za dvosoban stan u veći gradovima je 900 eura, a jednosoban bi vas koštao samo 200 eura manje.

 

U manjim gradovima, cijene su niže samo stotinak eura.

ekskluziva.ba

Komentari

komentara