Poslovni kutak

AUSTRIJA TRAŽI UGOSTITELJSKE RADNIKE – Nedostaje ima više od 14.000 konobara, minimalac 1400 eura bruto

Napisao admin

Austrijskom tržištu rada nedostaje osoblje za ugostiteljstvo. Prema statistici asustrijskog Servisa za zapošljavanje, u prvoj polovini ove godine tražilo se 14.259 konobara, 10.227 kuhara i 5.091 pomoćnik u kuhinji.


Velika je, također, potražnja za pomoćnom radnom snagom za poslove čišćenja zgrada (9.598) i pakiranja robe (7.574), opće pomoćne radne snage (5.995), kao i za radnicima u skladištu (4788).

Predsjednik Privredne komore Austrije Christoph Leitl nedavno je konstatirao kako ne može shvatiti da se zatvaraju kafići zato što više nema ljudi koji su spremni raditi vikendom.

“Očito nešto ne valja u našoj zemlji”, naglasio je, dodavši da zasigurno nije riječ o nedovoljnim primanjima.

Predsjednik sindikata “Vida” Gottfried Winkler na to je reagirao rekavši kako je točno da gastronomija ima probleme, ali da je razlog to što su loši uvjeti rada.

“Sve dok su primanja u hotelijerstvu i gastronomiji iznadprosječno niska, jer brutoprimanje iznosi oko osam eura po satu, a pritisak je natprosječno visok, ne treba se čuditi nedostatku radne snage u turizmu”, rekao je.

Od 01. 05. 2015. godine zaposleni u hotelijerstvu i ugostiteljstvu imaju zakonski osigurana minimalna primanja u visini od 1400 eura bruto mjesečno, piše Doznajemo.

cure.ba

Komentari

komentara