Poslovni kutak

Uspješna saradnja – IFC i Sberbank BH potpisali ugovor u vrijednosti od 20 miliona USD

Napisao admin

IFC, članica Grupacije Svjetske banke i Sberbank BH su potpisali ugovor o kreditu za finansiranje klijenata u Bosni i Hercegovini koji se bave izvozom i uvozom.


IFC i Sberbank BH (Foto: cure.ba)

S kreditnom linijom od 20 miliona dolara, Sberbank će proširiti svoju ponudu proizvoda i finansijsku podršku korporativnim klijentima u Bosni i Hercegovini koji su aktivni u međunarodnoj trgovini, pomažući tim firmama da ostvare pristup novim tržištima, prošire poslovanje i stvore nova radna mjesta.

Sberbank je druga banka u Bosni i Hercegovini koja se pridružila IFC-ovom Programu finansiranja globalne trgovine (engl. GTFP), te se priključuje BPS Sberbank Bjelorusija i Sberbank Kazahstan u IFC-ovom trgovinskom programu. GTFP promovira trgovinu na tržištima u razvoju kroz pružanje djelomičnih ili punih garancija za pojedinačne trgovinske transakcije iza kojih stoji IFC-ov AAA rejting.

“IFC je važan partner za Sberbank u Bosni i Hercegovini ,” rekao je Edin Karabeg, predsjednik Uprave Sberbank Bosna i Hercegovina. “Ova kreditna linija će značajno poboljšati naš kapacitet da podržimo trgovinske aktivnosti postojećih i budućih klijenata.” 

Tomasz Telma, direktor IFC-a za Evropu i Centralnu Aziju, rekao je: “IFC je opredijeljen pružanju podrške razvoju privatnog sektora u Bosni i Hercegovini i partnerstvo sa Sberbank predstavlja značajan dio te strategije. Priključivanjem GTFP mreži, Sberbank će smanjiti troškove transakcija i poboljšati pristup finansiranju za svoje klijente.”

Od 2005. godine, kada je IFC pokrenuo GTFP, IFC je izdao više od 15.000 garancija u ukupnoj vrijednosti preko 25 milijardi dolara prema bankama u cilju podrške izmirenja obaveza po osnovu trgovinskih aktivnosti njihovih korporativnih klijenata i klijenata iz reda malih i srednjih preduzeća na tržištima u razvoju. U fiskalnoj 2013. godini, GTFP je u regiji Evrope i Centralne Azije ostvario rekordnu milijardu dolara u programskoj aktivnosti.

cure.ba

Komentari

komentara