Poslovni kutak

Direktor banke iz Tuzle radi na željeznici u Njemačkoj

Napisao H. H.

I u Njemačkoj trebaju dvije plaće, jedna za pristojan život i druga za štednju, kaže Trojak

Igor Trojak, magistar društvenih nauka iz područja ekonomije, sin poznatog tuzlanskog fotoreportera Tomislava, zamijenio je direktorsku poziciju u filijali jedne banke u Tuzli poslom na željeznici u Njemačkoj. Odluka o odlasku iz rodnog grada i države, priznaje, nije bila lagana.

Aplicirati za posao

– Trenutno radim na željeznici, ali sam i u postupku priznavanja fakultetske diplome pa ću aplicirati za posao u finansijskom sektoru. Uvijek sam želio raditi u inozemstvu, jer je tržište rada izazovnije i bolje funkcionira od našeg. Kod nas su, nažalost, važniji podobnost, korupcija, nepotizam – kaže Trojak za “Avaz”.

Ističe kako su i u Njemačkoj za pristojan život potrebne dvije plaće u jednom domaćinstvu.

– Jedna da se pokriju životni troškovi, zakup stana, hrana, komunalije, auto, a druga za štednju. Ovdje je velika potražnja za kvalificiranim i visokokvalificiranim radnicima. Dobro se plaćaju sobarice u hotelima, oko 1.200 mjesečno, blagajnice zarade stotinu eura više, skladištar oko 1.500 – kaže Trojak.

Stan 950 eura

Navodi da zidari, moleri i ostali građevinski radnici mogu zaraditi veće sume.

– Namješten trosoban stan sa svim troškovima plaćam skoro 950 eura, troškovi životnih namirnica su nešto skuplji nego kod nas – dodaje Trojak.

Provjeriti firme koje regrutuju radnike

Trojak ima i savjete onima koji namjeravaju ići u inozemstvo.

– Najvažnija je priprema, treba definirati u kojoj branši žele raditi, treba znati nešto i jezika. U inozemstvu je teško naći stan, svi traže tri platne liste. Zato preporučujem kompanije koje regrutuju radnike te osiguravaju i posao i smještaj zajedno. Treba, međutim, biti oprezan. Najbolje su one firme koje regrutuju radnike, a ne žele nikakve uplate novca za dobiveni posao nego uzimaju proviziju od mjesečnih primanja – kaže on.

Komentari

komentara