Poslovni kutak

Živio u BiH i 10 godina neprimijećen dizao penziju pokojnog punca u Hrvatskoj – čak 100.000 KM

Napisao H. H.

Općinsko državno tužilaštvo u Sisku protiv 85-godišnjeg je Jovana Prodanovića, iz Kozarske Dubice (BiH), podiglo optužnicu zbog prevare jer je duže od deset godina, nakon smrti svog punca, nastavio podizati njegovu penziju.

Zbog toga bi mu se i trebalo sada suditi na Općinskom sudu u Sisku, a optužnicom se tereti Jovana, koji ima dvojno hrvatsko i bh. državljanstvo, da je od 1. januara 2005. do 16. juna 2015. podigao ukupno 363.815,38 kuna (cca. 100.000 KM) penzije svoga punca Milana Maksića, a koji je preminuo 1. februara 2005. godine, u 94. godini.

Naime, još 2002. godine je Maksić, preko advokatskog društva, s Hrvatskim zavodom za penziono osiguranje ugovorio da se njegova penzija uplaćuje na Prodanovićev račun otvoren za tu svrhu u Hrvatskoj te je novac uredno podizan u poslovnicama te bankomatima u Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici. Maksić je imao starosnu penziju u početnom iznosu od 987,99 kuna, koja je s godinama rasla, a nakon što je preminuo, novac je nastavio podizati Prodanović, sve dok kontrola Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje nije napravila reviziju.

Tek 2015. godine, kada bi preminuli punac rođen 1911. imao 104. godine, u HZMO-u su reagovali i zatražili informacije iz BiH o svom osiguraniku koji je u penziji bio od daleke 1966. godine. Tamošnji Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, obavijestio je HZMO o činjenici da je korisnik starosne mirovine Milan Maksić umro 1. februara 2005. Zavod za penziono osiguranje zatražio je nakon toga od banke povrat iznosa od 363.815,38 kuna nepripadno doznačenih penzionih primanja, međutim navedena banka ih je obavijestila da ne mogu postupiti po tom zahtjevu jer je predmetni račun na koji je Zavod uplaćivao penziju na ime pok. Milana Maksića zatvoren, a da je sredstvima raspolagao vlasnik računa Jovan Prodanović iz Kozarske Dubice, Bosna i Hercegovina.

HZMO je stoga 2016. pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu pokrenuo postupak protiv Jovana Prodanovića radi povrata 363.815,38 kuna, ali na zahtjev za vraćanjem novca Prodanović se oglušio iako ga je primio. Nakon toga su podnijeli i tužbu te proslijedili dokumentaciju tužilaštvu koje je 2017. pokrenulo istragu, piše “Večernji“.

Putem međunarodne pravne pomoći Prodanović je ispitan u februaru 2018. u Policijskoj stanici u Kozarskoj Dubici, a tokom ispitivanja Jovan Prodanović se branio šutnjom, pri čemu je samo naveo da će odbranu iznijeti ako dođe do suđenja. Iako je Prodanović u istrazi šutio, Općinsko državno tužilaštvo smatra da su materijalni dokazi dovoljni za optužnicu, kojom Jovanu Prodanoviću sada prijeti između jedne i osam godina zatvora. Međutim, sudeći prema pravosudnoj praksi, zasnovanoj na dvojnom hrvatskom i bh. državljanstvu, pravo je pitanje kako će 85-godišnji Prodanović u ovom slučaju proći i da li će vratiti novac.

Komentari

komentara