Poslovni kutak

Da li ste se ikada zapitali – Dublji glas – veći autoritet

Napisao admin

Da li ste se ikada zapitali zašto su svi glasovi koji prate filmske trejlere uvijek muški i dublji, bilo da se najavljuje komedija ili istorijski spektakl? Očigledno je da ovi profesionalci znaju da samo dublji muški vokali zvuče autoritativno. Čak je i Margaret Tačer uzimala časove govora kako bi njen glas zvučao što dublje.


posao (foto:cure.ba)

Ako želite da vas dožive kao autoritet, vaš glas mora da zvuči dublje. To su dokazala i istraživanja koja su sprovodili profesori sa Stanford univerziteta. Dokazano je da se osobe dubljih glasova doživljavaju kao pametnije, od povjerenja i kao autoriteti. Psiholog Su Lovergrouv je ispitivala britanske glasače i objavila da oni ipak više vjeruju muškom baritonu, a da im piskavi glasovi zvuče emotivnije i ne toliko od povjerenja. 

I muškarci i žene više vjeruju muškim glasovima. Vjerovatno je to razlog zašto je i nedavno preminula premijerka Margaret Tačer morala da nauči da svoj glas prilagodi i približi muškim frekvencijama. 

Ukoliko želite da zvučite autoritativnije, za početak, kada govorite, govorite iz donjeg dijela stomaka. Prije nego što bilo šta izgovorite, udahnite prvo donjim dijelom stomaka, rukom osjetite da se širi, za njim i dijafragma, a zatim grudi. Glas će vam uvijek zvučati dublje kada stojite dok govorite. Ako razgovarate telefonom i želite da vas “dobro”, čuju, budite na nogama.

bizilife.rs

Komentari

komentara