Poslovni kutak

Turisti u BiH najviše nezadovoljni nedostatkom informativnog centra i zabavnih sadržaja

Napisao H. H.

Činjenica je da BiH posjećuje veliki broj stranih turista, da postoje komponente koje su ocijenjene najvišim ocjenama, međutim postoje i nedostaci koji sprečavaju kvalitetniji razvoj velikog potencijala turizma.

Turizam u BIH predstavlja brzorasteći sektor. Bosnu i Hercegovinu posjećuje veliki broj turista, najbrojniji su turisti iz Hrvatske, Slovenije, Turske, Južne Koreje, Njemačke i Kuvajta. Ono što najviše očarava posjetioce su historijeske znamenitosti, kultura i historija naše zemlje. Za glavni grad naše zemlje često se kaže “evropski Jerusalem”.

Međutim uprkos tome što su bh. kultura, ljudi, hrana, običaji, kulturne tekovine, znamenitosti pozitivno ocijenjeni, postoje i segmenti sa kojima su turisti nezadovoljni, a ti stavovi rijetko dospjevaju do vrata turističkih zajednica u BIH.

Kao najveći nedostatak prema posljednjim procjenama, naveden je nedostatak vode u glavnom gradu, kao i nedostatak bankomata i zabavnih sadržaja u određenim dijelovima zemlje, te nedostatak javnih toaleta, igrališta za djecu.

Također veliki nedostatak je činjenica da glavni grad ne posjeduje inofrmativni centar kako bi tursiti mogli iznijeti svoje stavove, kritike ili pohvale.

Uprkos tome da je najveći nedostatak nedovoljan broj igrališta i bankomata u većini dijelova zemlje, ono što je najpozitivnije navedeno jesu cijene koje su i više nego povoljne.

Veliki broj turista odlučuje se za posjetu Bosni i Hercegovini, posebno u nadolazećim ljetnim mjesecima.. Svakako da bi vlasti trebale voditi računa o nedostacima i kritikama, kako bi naša zemlja mogla imati kvalitetniju ponudu, te kako turisti ne bi zaobilazili našu zemlju zbog nedostatka određenih komponenti.

Komentari

komentara