Poslovni kutak

Kompanija vrijedna 3 miliona funti – Bosanci ispunili svoj san – zarađuju silan novac praveći pizzu u Londonu

Napisao admin

Edin Bašić i Adnan Međedović su 1992. godine izbjegli iz ratom zahvaćene BiH u Veliku Britaniju. Nisu dobro znali engleski jezik, a arhitekturu, koju su studirali u rodnoj zemlji, nisu mogli nastaviti studirati. Radili su u mnogim restoranima i u Starbucksu, a onda su odlučili otvoriti svoju pizzeriju. Danas njihova kompanija vrijedi čak tri miliona funti.


Edin i Adnan (foto: klix)

Bašić i Međedović su ni iz čega, samo zahvaljujući svom radu, trudu i upornosti, stvorili malu imperiju. Njihova kompanija zove se Firezza, a osnovali su je 2001. godine. Danas imaju 11 poslovnica širom Londona i njihov godišnji profit iznosi blizu milion funti, a godišnji prihod oko 4,2 miliona funti.

Kako pišu britanski mediji, oni posjeduju 54 posto dionica kompanije Firezza, i ukoliko bi odlučili da je prodaju zaradili bi tri miliona funti.

Zainteresovanih za kupovinu, naravno, ima, međutim nijedan od njih nije želio za britanske medije komentarisati navode o prodaji.

A, da su Britanci naprosto ludi za pizzom koju prave Bosanci, pokazuje i prodaja.

Kako su istakli u prijašnjim intervjuima, pizzu prave prema tradicionalnim talijanskim receptima te koriste samo svježe sastojke, a zatim ih peku u tradicionalnim pećima na drva. Rezultat je ukusna i jednostavna talijanska piza, koja uopće nije teška i kalorična. Pizza se prodaje na metar što je također razlog što je Firezza tako popularna.

klix.ba

Komentari

komentara