Poslovni kutak

Iskoristite šansu – Za medicinare iz BiH se u aprilu otvara tržište Njemačke

Napisao admin

Veliki broj građana zainteresiran je za posao njegovatelja u Njemačkoj. Dokaz za to je oko stotinjak prijava dnevno u Agenciji za rad i zapošljavanje FBiH. U aprilu će biti potpisan sporazum. Čak 500 praznih radnih mjesta čeka na bh. građane. Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava zainteresirane za posao u inostranstvu da ne nasjedaju na lažne pozive i javne konkurse.


Medicinari (foto: antenazadar.hr)

Iako će sporazum o posredovanju u zapošljavanju srednjeg medicinskog kadra u Njemačkoj biti potpisan 3. aprila, već sada na adresu Agencije za rad i zapošljavanje pristižu deseci zahtjeva za zaposlenje.

 

„U prvoj fazi baratali smo sa cifrom 400-500. Ja se nadam da će prva grupa radnika koja ode otvoriti tržište rada za veći broj radnika iz BiH, koji bi obavljali posao njege.“, rekao je za TVSA Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Evropsko tržište rada veoma je zainteresirano za zdravstvene radnike iz naše zemlje. Ostaju nam ljekari pred penziju, poručuju iz Sindikata zdravstvenih radnika KS. Ali i naglašavaju da one koji žele otići, ne treba osuđivati.

Iako je poznavanje njemačkog jezika osnovni preduvjet za rad u ovoj zemlji, naši građani osim završenog kursa u nekoj od škola za strane jezike, imaju i druge mogućnosti.

„Kolege iz Njemačke su rekle da ukoliko se ocijeni da neki od radnika ima elementarno znanje jezike, a ima kvalitetn CV i pobuđuje pažnju poslodavaca, za njih će biti organizovan besplatni ubrzani kurs u Njemačkoj.“, dodaje Delić.

Osim Njemačke, za naše građane u aprilu tržište rada otvorit će i Austrija za 25 deficitarnih zanimanja, no najveće nade polažu se u Katar koji će do 2016. godine primiti 600.000 novih radnika, poručuju iz ove Agencije.

haber.ba

Komentari

komentara