Poslovni kutak

Imućni dio stanovništva – Kriza ne pogađa bogate u BiH!

Napisao admin

Finansijska i ekonomska kriza koja već petu godinu potresa Bosnu i Hercegovinu na jednoj strani dovela je do značajnog pada kupovne moći prosječnih radničkih porodica, dok je na drugoj imućni dio stanovništva nastavio da robuje luksuznim proizvodima i modnim brendovima.


Novac (foto: cure.ba)

.Uvoz predmeta od zlata i dragulja, luksuznih satova i automobila u BiH prošle godine mjerio se u stotinama miliona konvertibilnih maraka, a sličan trend nastavljen je i početkom ove godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, državljani te zemlje ne zaostaju mnogo za svjetskom elitom, pa je samo od početka 2013. godine u BiH uvezeno predmeta od plemenitih metala ukupne vrijednosti od 342.000 KM.

“Ova roba se najviše uvozila iz Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke. Uvožzeno je čisto zlato, kao i ono prevučeno platinom, neobrađeno ili u obliku praha. Takođe, uvezeni su i draguljarski predmeti i druge stvari od plemenitih metala”, kazao je portparol UIO Ratko Kovačević sarajevskom “Dnevnom avazu”.

Kada je u pitanju izvoz ovakvih predmeta, on je u prva dva mjeseca 2013. bio četverostruko veći i iznosio je ukupno 2,1 miliona KM (oko 1,07 miliona evra).

Strastveni ljubitelji ručnih satova u BiH prošle godine nisu se libili da izdvoje i po nekoliko desetina hiljada KM za kupovinu neke od omiljenih marki.

“Prošle godine imali smo nekoliko kupaca koji su uzimali satove čija vrijednost prelazi 10.000 KM. Imali smo i sluča u kojem je kolektiv kupio za direktora javnog preduzeća sat čija je vrijednost bila viša od 13.000 KM”, rečeno je “Avazu” u jednoj banjalučkoj zlatarskoj radnji koja prodaje renomirane marke satova.

Najviše novca bogati Bosanci i Hercegovci spremni su da izdvoje za luksuzne automobile.

U 2012. godini na uvoz novih “ljubimaca na četiri tačka” potrošeno je više od 500 miliona KM (oko 255 miliona evra), a najskuplji automobil – Ferari F151 – vrijedan 448.385 KM, sebi je priuštio kupac iz Kiseljaka.

Ove godine najviše novca za automobile bili su spremni da izdvoje ljubitelji njemačkog brenda “Porše”, pa su dva najskuplja automobila koja su od početka 2013. uvezena u BiH Porše 911 od 212.988 KM i Porše kajen, vrijedan 119.206 KM, dok je trećerangirani Land rover od 116.777 KM.

Obračunate dažbine na svaki od ovih automobila, koje su ponosni vlasnici morali uplatiti u državni budžet, iznosile su između 20.000 i 36.000 KM.

nezavisne

Komentari

komentara