Poslovni kutak

Najbogatiji čovjek na svijetu važi za popriličnog škrca: Džef Bezos ima privatni avion, a vozi se u staroj Hondi

Napisao H. H.

Džef Bezos (Jeff), vlasnik „Amazona“, postao je najbogatiji čovjek sa 105 milijardi dolara bogatstva. Iako ima gomilu novca, Bezos važi za popriličnog škrca.

Prije dvije godine vlasnik „Amazona“ častio se privatnim avionom Gulfstream G650ER, vrijednim 48 miliona dolara, kojim putuje na luksuzne otoke poput Galapagosa.

Luksuzni otoci

Iako ima privatni avion, za svakodnevnu vožnju najbogatiji čovjek na svijetu koristi staru Hondu iz 1996. godine. Dio svog bogatstva bračni par Džef i Mekenzi Bezos (MacKenzie) koristi i za putovanja. Za ljetovanja uglavnom biraju luksuzne otoke, ali poznato je i da vole putovati po Evropi, najčešće na produžene vikende. Posljednja destinacije na kojoj su bili je Rim, prenosi “Avaz“.

Par živi u vili vrijednoj 18 miliona dolara u Vašingtonu, gdje im je prvi komšija čovjek kojeg je upravo Bezos skinuo s trona najbogatijih – Bil Gejts (Bill Gates). Osim ovog imanja, par ima još nekoliko vila širom Sjedinjenih Američkih Država. Jedna od njih je i vila s bazenom i četiri spavaće sobe na Beverli Hilsu, za koji je Bezos izdvojio 9,5 miliona dolara. Na imanju se nalaze i teniski teren te garaža za šest automobila.

Svemirska trka

Najbogatiji čovjek na svijetu je početkom 2017. godine tajno kupio zgradu čuvenog Muzeja tekstila u Vašingtonu, što ga je koštalo 14 miliona dolara. U ovom kraju komšije će mu biti porodica Obama i Ivanka i Džared Kušner (Jared Kouchner).

Bezos se, također, 2000. uključio u svemirsku trku osnivanjem firme „Blue Origin“, a prije dvije godine su krenula testiranja njegovih višestruko upotrebljivih raketa za suborbitalne letove. Uspjesi su Bezosa naveli da optimistično najavi kako će se u njegovoj ponudi već 2018. godine naći i jeftini privatni svemirski letovi. Da bi finansirao ova istraživanja, Bezos svake godine proda akcije „Amazona“ u vrijednosti od milion dolara.

Historijska donacija

Džef Bezos i njegova supruga Mekinzi donirali su 33 miliona dolara nacionalnoj fondaciji za stipendiranje (TheDream.US) ilegalnih imigranata koji su kao djeca došli u SAD i koji su, prema programu DACA, zaštićeni od deportacije. Ovo je najveća donacija u historiji organizacije. Oko 1.000 diplomiranih učenika srednjih škola širom zemlje dobit će po 33.000 dolara pomoći tokom četverogodišnjeg školovanja. Oni će moći da pohađaju jedan od 76 koledža i univerziteta u 15 saveznih država koje su partneri fondacije za stipendiranje.

Komentari

komentara