Poslovni kutak

Klinike raspisale oglase: Medicinari i njegovatelji iz BiH traženi u Njemačkoj

Napisao H. H.

Klinika ”RoMed” u Rosenheimu traži 15 medicinskih tehničara pedijatrijskog smjera za rad na odjeljenju neonatologije.

Da potraga zemalja Europske unije za radnom snagom u BiH ne jenjava, najbolje potvrđuju tri aktualna oglasa na stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH u kojima se za rad u Njemačkoj traži veliki broj medicinskih tehničara i njegovatelja.

U pitanju je više zdravstvenih ustanova, a jedna od njih je klinika ”RoMed” u Rosenheimu koja traži 15 medicinskih tehničara pedijatrijskog smjera za rad na odjeljenju neonatologije, piše “Glas Srpske“.

Bruto plaća u ovoj klinici je, kako se navodi u oglasu koji je otvoren do 28. decembra, od 2.109 do 2.635 eura uz dodatke za noćnu smjenu, rad vikendom i praznicima.

Medicinski tehničari potrebni su i Univerzitetskoj bolnici Bonn, gdje najniža plaća iznosi 2.300 eura ne računajući naknade za noćnu smjenu, rad vikendom i praznicima. Kako je navedeno u ovom oglasu, potrebno je najmanje 30 medicinskih sestara općeg i pedijatrijskog smjera, koji mogu da se prijave do kraja godine.

pozivu za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj putem ”Triple win projekta”, gdje broj radnika, kao i rok prijave nije ograničen, navodi se da je početna bruto plaća za njegovatelja 1.900 eura.

Medicinari i njegovatelji iz BiH već nekoliko godina odlaze u Njemačku putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a glasnogovornik ove agencije Boris Pupić kaže da je ove godine trbuhom za kruhom iz BiH otišlo manje medicinara i njegovatelja u odnosu na lani.

”Od početka godine do danas u Njemačku preko nas otišla su 732 državljanina BiH, dok je lani posao obilo 1.079 medicinara i njegovatelja”, rekao je Pupić.

Kao osnovni razlog manjeg broja odlazaka Pupić navodi gužve u Ambasadi Njemačke u BiH, gdje se zbog velikog zanimanja za dobivanje vize čeka i po nekoliko mjeseci. Koliko se čeka najbolje zna Banjalučanka Jelena P. koja je zahtjev za termin za razgovor ambasadi poslala početkom maja.

”Termin još nisam dobila. Iako su mi ljudi, koji su prije mene predali zahtjev, pričali da se na termin čeka i po nekoliko mjeseci, vjerovala sam da ću ipak u decembru uveliko raditi u Njemačkoj. Međutim, ništa od toga”, požalila se ona.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istaknuo je da je radna snaga iz BiH postala jeftinija i od one u Kini, zbog čega je u europskim zemljama sve traženija.

”Veliki broj odlazaka pokazuje da je poslovni ambijent i mogućnost zaposlenja u BiH gotovo nikakav”, kazao je Pavlović.

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom raste iz dana u dan pa je tako u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što je 175.000 više nego u istom periodu prošle godine.
Koliko poslodavci vape za medicinskim radnicima svih profila potvrđuje i podatak da pojedini onima koji im nađu radnika plaćaju i po 1.000 eura. Za IT sektor i programiranje najtraženiji su inženjeri elektrotehnike i mehatroničari, a velika ponuda poslova vlada i u sektoru građevine i transporta.

Slovenija Prema riječima Borisa Pupića, za prvih deset mjeseci ove godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH u Sloveniju je otišlo da radi 8.132 građanina BiH raznih zanimanja.

”Za Sloveniju je od 2013. godine do 31. oktobra izdano 18.118 radnih dozvola”, rekao je Pupić.

Komentari

komentara