Poslovni kutak

Želite ŠVEDSKO državljanstvo? Onda OVE STVARI MORATE ZNATI

Napisao H. H.

Švedska je članica Evropske unije i među najrazvijenijim je zemljama svijeta. Za razliku od susjedne Norveške, oni ne posjeduju ogromne zalihe nafte i plina, ali su trudom i pametnim ulaganjima svojim građanima omogućili visoke standarde života.

Za one koji nisu tamo rođeni, evo kako postati švedskim državljaninom:

1. Imate najmanje 18 godina – osim ako ne poznajete nekoga

Dok su starosni zahtjevi dosta strogi za odrasle, djeci se ipak daje malo prostora. Roditelji djece mlađe od 12 godina mogu da podnesu zahtjev za državljanstvo djeteta samo ako je roditelj već švedski državljanin.

Djeca starija od 12 godina moraju da potpišu obrazac kojim potvrđuju da žele postati građani, piše britanski “Independent”. Kad dijete proslavi 15. rođendan moraju da pokažu da žive u Švedskoj barem tri uzastopne godine i da imaju ponašanje dostojno građanina.

2. Dokažite svoj identitet

Pasoš ili slični dokument s pripadajućom fotografijom je dovoljno. Alternativno, rođak ili voljena osoba može garantovati vaš identitet, pod uslovom da su već švedski državljani. Prema informacijama kancelarije za imigraciju, za voljenu osobu koja dokazuje vaš identitet, par je morao da živi zajedno prije dolaska u Švedsku.

“Vaš partner mora da zna vašu ličnu istoriju dovoljno dobro da bez sumnje može potvrditi identitet”, stoji dalje na stranicama kancelarije za imigraciju.

3. Prebivalište u Švedskoj

Ako planirate da boravite duže od 90 dana u Švedskoj – za rad, studiranje ili početak poslovanja – morate da podnesete zahtjev za odobrenje boravka. Provedite pet godina u tom prebivalištu.

Ako želite da budete “stvarni Šveđanin” – građanin – morate dokazati da ste spremni duže vrijeme živjeti u Švedskoj. Postoje određene okolnosti zbog kojih postoje rokovi kraći od tih pet godina, na primjer već dvije godine živjeli ste sa švedskim državljaninom negdje drugo. U tom slučaju trebate da živite u Švedskoj samo tri uzastopne godine.

4. Pridržavajte se zakona

“Da biste postali švedski državljanin, morate se uzorno ponašati za vrijeme svog života u Švedskoj”, kažu u kancelariji za imigraciju.

“Švedska agencija za migracije provjerava kako ste se prethodno ponašali i kako mislimo da ćete se i sami ponašati u budućnosti”, dodaje se. Agencija provjerava da li imate bilo kakvih nepodmirenih dugova u Švedskoj, jeste li počinili bilo kakve zločine ili predstavljate prijetnje za bezbjednost.

5. Govorite švedski (čak i ako to tehnički ne morate)

Šveđani se dobro snalaze s engleskim. To je utješno u početku, ali može da postane prepreka ako se pokušavate potpuno integrisati u švedsku kulturu. To ne govori ništa o činjenici da je švedski vrlo teško naučiti.

Srećom, ne morate da položite test jezika kako biste postali građani. Razmislite o prijavi za besplatni kurs učenja švedskog za imigrante.

6. Pripremite se za puno kafe

Šveđani su marljivi ljudi, ali ne mogu da žive bez odmora ili dva. Svaki dan, ljudi sjede uz šoljicu kafe i pronađu nešto slatko za grickati dok zaustavljaju život. To je tradicija poznata kao fika, i riječ je jednako o druženju kao i o hrani.

7. Kupite visokokvalitetni zimski kaput

Švedska ljeta mogu da ponude 20 sati dnevnog svjetla. U zimskim mjesecima noć može držati zemlju u mraku jednako dugo. Ta razdoblja hladnog vremena donose puno mraka i temperature ispod smrzavanja, pa je najbolje da se spremite za nedostatak sunčeve svjetlosti. Barem je zemlja lijepa čak i kad nije osvijetljena.

Izvor: fokus.ba

Pratite nas na FB!
Lajkujte i podržite našu stranicu

Komentari

komentara