Poslovni kutak

Nezaposleni arhitekta iz Banjaluke: “Radije sviram na ulici”

Napisao H. H.

Nezaposleni mladi arhitekta iz Banjaluke za život zarađuje kao ulični svirač. Crta stripove i pravi animirane filmove. A, zaposlenje u struci, potražiće van granica Bosne i Hercegovine.

Bosana – zamišljena zemlja sa tri naroda na granici između Bosne i Hercegovine i naučne fantastike – prikazana je u stripu. Autor vjeruje da će jednog dana postati crtani film

“To je inače moj diplomski rad na Arhitektonskom fakultetu gdje sam ga radio kao uvod u crtani film i tu arhitektonsku scenografiju crtanog filma. Sve naše stare kućice, naše stare nošnje sam dizajnirao u skladu sa slovenskom mitologijom”, kaže Mile Mićić, umjetnik i arhitekta, piše “N1“.

No, da bi to zaživjelo, umjetniku su potrebna sredstva. Za život zarađuje rasipanjem talenta za muziku i crtanjem po banjalučkim ulicama.

“Dosta ljudi su namršteni i onda kad stanu pored nas, vrati im se osmijeh na lice. To je lijepo vidjeti. Ili recimo kad sviram s drugom – on svira gitaru, a ja kahonto i djeca baš vole taj zvuk kahonto, zvuk bubnja i stanu oko nas”, navodi Mićić.

Mićić je diplomirani arhitekta i već godinu dana je bez posla. Kaže da je njegovo zanimanje ovdje obezvrijeđeno i da neće da neće da radi za minimalac.

“Kod nas je posao u ovoj struci jako slabo plaćen. Posebno za razliku od zapadnih i arapskih zemalja, a da kod nas radim za minimalac, nešto mi se ne da”, istakao je Mićić

Priča nam da novac štedi za kartu u jednom pravcu u nadi da će u svojoj struci biti bolje plaćen.

Komentari

komentara