Poslovni kutak

RADIJE ĆE DA POKLONI MALINE NEGO DA IH PRODA PO NISKOJ CIJENI Miodrag oduševio selo: Dođite na moju njivu i nosite koliko uberete!

SONY DSC
Napisao H. H.

Ugledni paor iz Ostojićeva Miodrag Grbin razglasio je po selu da nudi besplatno maline onima koji hoće da dođu na njivu i uberu ih. Grbin kaže da se na taj korak riješio, jer cijenom od 120 dinara ne može da pokrije ni nadnice za berače.

`Prije dvije godine započeli smo sadnju malina sorte “polana“. Danas 11 članova našeg udruženja raspolaže sa više od šest hektara malinjaka. Ova sorta izuzetno uspijeva u Vojvodini, gdje je ima na oko 1.000 hektara. Sve analize pokazuju da je ona sa ovog podneblja kvalitetnija nego u Poljskoj, jer imamo više sunčanih dana, vodu i dobro zemljište. Međutim, daljoj ekspanziji najveća prepreka je cijena koju nude hladnjačari“, priča Miodrag, koji je obustavio dalju berbu.

 

“Isporučio sam dvije ture malina hladnjači i utvrdio da bilježim gubitak, jer u cijenu ne možemo da uklopimo nadnice berača. Cijena je 120 dinara za prvu klasu, a nadnica za berače je 1.500. Svaki od njih treba da nabere 12,5 kilograma samo za nadnicu, a neki naberu i manje. Nudio sam da rade za 60 dinara za kilogram, da podijelimo zaradu, iako je moj udio znatno veći, ali oni to ne prihvataju, pa sam pozvao sve koji žele da se zaslade kvalitetnim malinama da beru i nose besplatno svojim kućama“, ogorčen je Grbin, koji je samo u sadnice uložio 300.000 dinara.

Komentari

komentara