Poslovni kutak

ZA LAKŠI ŽIVOT – Šta ste o poslu morali naučiti do sredine 30-ih?

Napisao admin

Mladi ljudi često su spremni na sve kad je posao u pitanju, no je li to dobra strategija? Otkrivamo vam šta morate naučiti o poslu do svojih 30-ih godina


Posao (Foto: cure.ba)

Posao zauzima jedan važan dio naših života. Zahtijeva i određena pravila ponašanja, ali ako ih ne znate, teško da ćete se snaći li na poslu ili u životu. Donosimo vam nekoliko poslovnih stvari koje biste definitivno trebali znati do svojih 30-ih. Kad ih naučite, život će vam biti puno lakši, piše Tportal.hr.

Kolege s posla nisu vaša porodica i nikada to neće biti

Ma koliko bili bliski u svakodnevnoj interakciji, vi ste u konačnici samo kolege koje rade za istu kompaniju. To je sve posao, a ne porodica.

Nijedan posao nije vrijedan vašeg života i zdravlja

Bez obzira na to koliko volite ono što radite i bez obzira na to koliko ste dobri u tome, posao je nestalna kategorija – danas jesi, sutra nisi. Danas možete biti na vrhu, a već sutra na dnu. Ništa ne uzimajte previše k srcu – ni uspjehe, ali ni neuspjehe. Posao nije vaš život. Vaš život ima mnogo dimenzija, a posao je samo jedna od njih. I svakako pazite na svoje zdravlje, nikako ne dopustite da ga izgubite zbog posla.

Svaki dan birate kakav čovjek želite biti

Neovisno o tome jeste li direktor u nekoj velikoj firmi ili portir na ulazu, vi ste čovjek, i to vrijedan čovjek. A kakav čovjek ćete biti, ovisi isključivo o vama. Hoćete li biti onaj koji ujutro dođe i ni ne pozdravi kolege nego odmah nešto grinta? Ili ćete biti čovjek koji će ujutro doći s osmjehom na licu i koji će tokom dana biti oslonac za nešto slabije kolege? Vi ste ti koji birate kakav ćete čovjek biti.

‘Šuti i radi’ najgori je savjet koji ste mogli dobiti

Naravno da ne možete biti uspješni ako svima sve kažete što ih ide u lice. Svijet ne funkcionira tako. Ali jednako tako nećete nikamo doći ni ako samo ‘šutite i radite’. Vrlo često bit ćete nezadovoljni i frustrirani. Ako se neka situacija na poslu ponavlja koja vas jako smeta, slobodno recite. Život nije život ako se stalno sastoji samo od straha i suzdržavanja.

Ne postoji recept za uspjeh

Kada ste išli u školu, stvari su funkcionirale prilično jednostavno – ako učiš i trudiš se, uspjeh neće izostati, a ako ne učiš, onda neće biti rezultata. Na poslu, nažalost, takva pravila ne vrijede. Katkad si najobrazovanija osoba na odjelu i zaista najbolje radiš posao, ali iz nekog razloga zadnji si na hijerarhijskoj ljestvici. Nema tu puno logike, osim nade da će se stvari mijenjati nabolje jer sigurno hoće.

Otkaz ima ono značenje koje mu date

Da, otkaz definitivno ne ulazi u sretne životne događaje, ali jednako tako ne morate od njega napraviti tragediju. Ono što sami budete mislili o tome, tako će i biti. Nemojte dopustiti da vam otkaz određuje identitet. To ne znači da ste lijena ili nesposobna osoba. To jednostavno znači da je vaše vrijeme tamo završilo te da je sada vrijeme da krenete dalje.

Depo

Komentari

komentara