Poslovni kutak

Savjeti – Sve što trebate izbjegavati ako tražite posao

Napisao admin

Ako tražite posao, kao i u svemu, sreća je veoma važan faktor, ali ne i presudan. Ako se ne trudite dovoljno, potraga za poslom mogla bi se pretvoriti u nemoguću misiju. Stoga vam otkrivamo nekoliko stvari koje biste obavezno trebali izbjegavati prilikom traženja posla.


Razgovor za posao (Foto: Cure.ba)

Premalo vremena – Ako tražite posao, onda biste trebali biti svjesni da je to potraga. Ako ne uložite dovoljno truda, teže ćete pronaći posao. Stoga se svakodnevno informišite kako vam ne bi izmakle prilike.

Prevelike nade – Kada u gomili prosječnih i već viđenih oglasa ugledate neki potpuno drukčiji lako ćete se početi zanositi. Ako se budete previše nadali da ćete dobiti taj posao, manje pažnje ćete posvećivati drugim oglasima.

Loša biografija – Ako želite da vas poslodavac prihvati kao ozbiljnog kandidata za posao, u vašoj biografiji ne bi trebalo biti mjesta za gramatičke greške, neorganizovanost i traljavost. Lošoj biografiji niko neće posvetiti pažnju, već će je bez razmišljanja baciti u kantu.

Ista molba za sve – Ako istu molbu sa sitnim promjenama šaljete svim poslodavcima oni će odmah shvatiti o čemu je riječ. Prečice vam neće pomoći da ostavite dobar utisak, pa stoga odvojite vrijeme kako biste molbi dodali osobnu notu i poslodavcu poručili da ste se zaista potrudili.

Ignorisanje stvaranja mreže – Mnogima je neugodno na sva zvona razglasiti da traže posao, ali stvaranje mreže ljudi oko sebe pomoći će vam da se brže zaposlite. Na taj način ćete prije i lakše saznati za upražnjena mjesta za koja još uvijek nije raspisan konkurs i povećati šanse za zaposlenje.

cure.ba

Komentari

komentara