Poslovni kutak

Moli za pomoć – S igračkom dobila i pismo očajnog radnika iz kineskog radnog logora (FOTO)

Napisao admin

Julie Keith iz Oregona u proizvodu koji je kupila u trgovačkom lancu Kmart pronašla je pismo čiji je autor očajnički moli za pomoć.


Pismo je navodno napisao kineski radnik koji proizvodi božićne ukrase, kako stoji u pismu, u brutalnim uslovima.

‘Gospodine, ako ponekad kupujte ovaj proizvod, ljubazno vas molim da pismo proslijedite Svjetskoj organizaciji za ljudska prava. Hiljade ljudi koji su u progonu pod vladom komunističke partije, zahvalit će vam i sjećat će vas se zauvijek’, piše u pismu, prenosi Daily Mail.

Autor pisma dalje piše da je proizvod proizveden u radnom kampu Masanjia u Shenyangu u Kini, gdje su radnici prisiljeni raditi 15 sati dnevno, a slobodnih dana nemaju niti za vrijeme vikenda i praznika.

‘U suprotnom su mučeni, pretučeni i vrijeđani. Za rad ne dobivaju gotovo nikakvu naknadu’, stoji u pismu napisanom na engleskom uz nekoliko kineskih znakova.

Radnici u radnom kampu zarađuju 10 juana mjesečno (oko devet kuna). Direktorica Human Rights Watcha za Kinu, Sophie Richardson, rekla je da ne može potvrditi autentičnost pisma, ali je prililno uvjerena da je kampu upravo onako kako je opisano. ‘Mislim da opis uslova u pismu dobro odgovara situaciji onoga što znamo o uslovima reedukacije kroz radne kampove’, rekla je Richardson.

Kineska reedukacija kroz rad je sistem kažnjavanja koji dopušta zatvaranje bez suđenja. Radni kamp Masanjia smješten je na sjeveru Kine.

cafe.ba

Komentari

komentara