Poslovni kutak

ZABRANILI MU DA GLUMI: Richard Gere otkrio zašto ga više niko ne želi angažovati u holivudskim filmovima

Napisao H. H.

Slavni glumac Richard Gere otkrio je da ga holivudski studji više ne žele angažovati u filmovima zbog njegovog javnog iznošenja mišljenja o Kini i njenom odnosu prema Tibetu, piše “Mirror”.

Naime, glumačka legenda je dugogodišnji borac za prava Tibetanaca, koji smatra da uticaj Kine na filmsku industriju raste, te da zbog toga više nema toliko angažmana kao prije, prenosi “Net“…

Gere je u prošlosti bio jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca, a njegove glavne uloge u filmovima “Zgodna žena”, “Američki žigolo” i “Oficir i džentlmen” uspjesi su o kojima se i dan danas priča.

“Postoje filmovi u kojima ne mogu glumiti jer se Kini to neće svidjeti”, rekao je glumac za Hollywood Reporter i dodao: “Nedavno sam imao sastanak na kojem su mi rekli da neće finansirati moj film jer bi to uzrujalo Kineze.”

Gere je Kinu po prvi put javno prozvao davne 1993. godine na dodjeli nagrada Oscar, kad je govorio o kineskoj okupaciji i ukazao na “ogromno kršenje ljudskih prava”. Iako su svi bili zadovoljni kako glumi, studio mu je nakon toga rekao da više neće učestvovati na njihovim press konferencijama.

A priznao je i da je doživio neugodno iskustvo s kineskim producentom. “Prvo je pristao raditi sa mnom na jednom nezavisnom filmu, a onda me nazvao dvije sedmice prije početka snimanja i rekao da ipak ne može. Razgovarali smo preko zaštićene telefonske linije, a da smo radili skupa ni on ni njegova porodica više nikada ne bi smjeli napustiti zemlju”, otkrio je.

Slavni glumac sada radi na malim, nezavisnim filmovima, te ga čitava situacija previše ne brine.

“Bio sam dovoljno uspješan u zadnjih trideset godina da sebi mogu to sada priuštiti”, zaključio je Gere.

Komentari

komentara